77 jaar na D-Day, 17-19 juni, conferentie over de toekomst van Europa
6 juni 1944 vond het begin van de de Geallieerde invasie tegen de troepen van Hitler Duitsland plaats, dat met een terreurbewind Europa bezet hield. Nazi Duitsland en enkele maanden daarna zijn bondgenoot Japan, werden in 1945 definitief verslagen. Na de Tweede Wereldoorlog werd Europese integratie gezien als een tegengif voor het extreme nationalisme dat grote delen van het continent en haar bevolking had verwoest.
Partiële verkiezingen
Een van de problemen van de Europese Unie is de wijze waarop Europarlementariërs gekozen worden: je kan niet kiezen uit alle verkiesbare kandidaten, zoals bijvoorbeeld bij onze Tweede Kamer, maar alleen uit de kandidaten die uit jouw land komen. Als Nederlander, of als Belg, stem je dus alleen op een Nederlandse, respectievelijk Belgische kandidaat, en zovoort voor alle 26 landen van de EU, terwijl het om het Europese parlement gaat. Je zou dus gewoon op een Europese kandidaat van je keuze moeten kunnen stemmen, iemand die je geschikt vindt uit bijvoorbeeld Frankrijk of Griekenland. Dat kan dus niet omdat de huidige EU een weliswaar nuttig, maar ingewikkeld weefsel is van samenwerkingsverbanden en verdragen. Dat is zo ontstaan in de loop van 70 jaar van ontwikkeling, van EGKS van zes landen in 1952, naar Europese Unie van zesentwintig landen in 2022.
Toekomst van Europa
Wie weet verandert die stemprocedure ooit ergens in de toekomst maar voorlopig is een zorg van alle staten dus ook van de EU hoe de burger betrokken te houden. Zonder een zekere mate van betrokkenheid van u en mij, bij de politiek of het nu lokaal is is of Europees werkt een democratie nu eenmaal niet. Vandaar ook de dat de EU samen met een groep burgers, een reeks burgerevenementen heeft georganiseerd die deze maand fysiek van start gaan maar al eerder online gepresenteerd werden op het digitale platform Conferentie over de toekomst van Europa.
Burgerevenementen 17 - 19 juni
De inaugurele plenaire vergadering daarvan zal op 19 juni 2021 in Straatsburg plaatsvinden, met deelnemers deels ter plaatse en deels op afstand, naargelang de coronassituatie vereist. Tijdens deze sessie zullen onder andere Europese burgerpanels en het meertalige digitale forum worden gepresenteerd.
Voorafgaand daaraan vindt, in het kader van de conferentie, op 17 juni 2021 in Lissabon (Portugal) een burgerevenement plaats, dat via een livestream zal worden uitgezonden. Hieraan nemen 27 vertegenwoordigers van de nationale burgerpanels/evenementen deel (1 per lidstaat), evenals de voorzitter van het Europees Jeugdforum en een aantal burgers die al voor de burgerpanels op Europees niveau zijn geselecteerd. Tijdens dit evenement, dat ook in hybride vorm wordt georganiseerd, krijgen deelnemers de gelegenheid om met de drie covoorzitters te bespreken wat zij van de conferentie verwachten. Deze deelnemers zullen ook de inaugurele plenaire vergadering in Straatsburg bijwonen.
De raad van bestuur heeft vandaag ook nota genomen van de definitieve praktische regelingen voor de vier geplande Europese burgerpanels, zoals de keuze van de thema's die aan elk panel zijn toegewezen:
- waarden, rechten, rechtsstaat, democratie, veiligheid;
- klimaatverandering, milieu, gezondheid;
- een sterkere economie, sociale rechtvaardigheid, banen/onderwijs, jongeren, cultuur, sport, digitale transformatie; en
- de EU in de wereld, migratie.
Daarnaast zijn richtsnoeren opgesteld om de lidstaten en anderen te helpen als zij nationale, regionale of lokale panels en andere evenementen in het kader van de conferentie willen organiseren.
Meer informatie
Digitaal platform voor de Conferentie over de toekomst van Europa
Gezamenlijke verklaring over de Conferentie over de toekomst van Europa
Reglement van orde van de Conferentie over de toekomst van Europa