EU spreekt 10 bouwblokken voor migratie af
Na het historisch akkoord over het Asiel- en Migratiepact is het nu tijd voor de EU-landen om dit grote en complexe pakket wetten om te zetten naar nationale regels. De lidstaten hebben hier twee jaar de tijd voor.
Om hen te helpen presenteerde de Europese Commissie op woensdag 12 juni een gemeenschappelijk implementatieplan voor het Pact.
Dit plan bevat de belangrijkste mijlpalen voor alle lidstaten om de juridische en operationele capaciteit op te bouwen die nodig is om de nieuwe wetgeving medio 2026 toe te passen.
Het plan bestaat uit 10 bouwblokken (zie kader). Nu maar eens afwachten hoe onze nieuw te vormen regering hier met Marjolein Klaver als beoogd verantwoordelijk minister hiermee omgaat.
EU-landen zullen hun nationale asiel- en migratiewetgeving moeten herzien in overeenstemming met de verplichtingen die voortvloeien uit het pact, die zijn gegroepeerd in tien bouwstenen: Een gemeenschappelijk migratie- en asielinformatiesysteem waardoor de verwerking van aanvragen binnen het gemeenschappelijk Europees asielsysteem zal worden versneld; Een nieuw systeem om aankomsten aan de buitengrenzen van de EU te beheren en snelle en efficiënte procedures voor asiel en terugkeer op te zetten; De opvang heroverwegen om een adequate levensstandaard te garanderen en tegelijkertijd ongeoorloofde verplaatsingen te voorkomen; Stroomlijnen van het besluitvormingsproces over asielaanvragen op EU-niveau, om eerlijke en efficiënte procedures te bevorderen en de waarborgen, rechten en garanties voor asielzoekers te versterken; Bespoedigen van terugkeerprocessen Activeren van de nieuwe verantwoordelijkheidscriteria om te bepalen welk land verantwoordelijk is voor een asielaanvraag en om ongeoorloofde verplaatsingen te voorkomen; De solidariteit afdwingen door een permanent, juridisch bindend maar flexibel solidariteitsmechanisme in te voeren; Verminderen van de risico's van crisissituaties door een sterkere veerkracht in veranderende migratiesituaties mogelijk te maken; Bescherming van het recht op asiel en de menselijke waardigheid, door het invoeren van meer toezicht op de grondrechten en nieuwe waarborgen voor asielzoekers en vooral kwetsbare personen; Opvoeren van de inspanningen op het gebied van hervestiging, inclusie en integratie. |
EU-agentschappen bieden de lidstaten ondersteuning tijdens dit proces. Het plan biedt ook een model voor de nationaal uitvoeringsplannen die de landen voor het einde van dit jaar moeten inleveren.
Meer info:common complementation plan