Kabinet valt. Asielbeleid was de splijtzwam
De hoeveelheid asielzoekers - te onderscheiden van vluchtelingen - en hun naasten is al jarenlang een bron van tweespalt. Tweespalt die in polderend Nederland met een oude traditie van 'gezamenlijk eruit komen' tot nu toe in de opeenvolgende regeringen toegedekt kon worden. Nu na de zeer zichtbare taferelen in Ter Apel afgelopen jaar en de moeizame pogingen een spreidingsbeleid over gemeenten erdoor te krijgen, staat de druk vanuit de politieke achterbannen van de partijen op de ketel.
Door naar voorstel van de VVD twee categorieën asielanten in te voeren: zij die kunnen verwachten niet terug te kunnen keren en zij - vooral oorlogsvluchtelingen- die terug kunnen leren als de situatie in het thuisland het toelaat, zouden circa 5500 minder nareizigers naar Nederland komen. Voor D66 en vooral CU was dat een no go. Ook na lang overleg, er staat voor alle partijen veel beleid op het spel. Voor D66, de klimaatplannen van Jette, onderwijsbeleid van Dijkgraaf; CDA, de woningbouw regie van De Jonge; CU, het armoedebeleid van Schouten, landbouw en stikstof van Adema, voor de VVD, stikstofbeleid van Van der Wal, justitie van Yesilguz en het asielbeleid van Van van der Burg. Dat laatste doet het kabinet dus struikelen.
Nieuwe verkiezingen in het verschiet. Waarschijnlijk half november. Slecht nieuws voor het klimaat, slecht nieuws voor de zomervakantie van veel Tweede Kamerleden die de campagne moeten voorbereiden. Als je de peilingen van dit moment ziet, belooft die verkiezing een verschuiving verder naar rechts.
Asiel in Nederland
Een persoon krijgt asiel in Nederland als hij vluchteling is. Dat is iemand die terecht bang is voor vervolging in zijn land. Bijvoorbeeld omdat hij van een bepaald ras is. Of omdat hij bij een bepaalde sociale groep hoort, zoals homoseksuelen.Een asielzoeker krijgt een verblijfsvergunning als hij in zijn eigen land wordt vervolgd om: ras of sociale groep; godsdienst; nationaliteit; politieke overtuiging. Een asielzoeker kan een asiel-verblijfsvergunning krijgen als zij of hij gegronde redenen heeft om in uw land van herkomst te vrezen voor vervolging vanwege uw ras, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging of omdat men behoort tot een bepaalde sociale groep. Deze redenen staan in het Vluchtelingenverdrag van de VN |
Vluchtelingen en migranten in 2022 (cijfers CBS)
In 2022 werden er 29 635 verblijfsvergunningen asiel voor bepaalde tijd verleend. Ruim een derde aan Syriers
In 2022 immigreerden 401 351 personen naar Nederland (inbegrepen 46.500 asielzoekers en 68.000 Oekraïense vluchtelingen). Daarnaast emigreerden 173 500 personen uit Nederland