Is dit Thalys? owowowo

Afgelopen week heb ik de Thalys leren kennen. Ik ging met mijn vrouw een paar dagen naar Parijs en de trein leek een in het huidige tijdsgewricht passend vervoermiddel. Dat was het ook. Je stapt in Rotterdam Centraal op en midden in Parijs op Gare du Nord uit en daar doe je maar twee-en-een-half uur over. Wij boekten de trein van even voor zeven in de ochtend om lekker lang van Parijs te kunnen genieten. Mooier kan het niet!
Voor dag en dauw opstaan is dragelijk als het een fijn doel dient. Wij stonden echter vroeg op om op het perron te ontdekken dat onze trein was ‘gecanceld’ of, zoals Thalys dat op de website noemt: ‘afgeschaft’. Direct een uur vertraging door een operational incident op het vertrekstation Amsterdam Centraal. De trein had dus al vertraging voordat hij was vertrokken. Dus ik naar het informatieloket in de stationshal waar een lange rij maar niet korter werd doordat de dienstdoende loketbeambten vooral met elkaar bezig waren. Gelukkig trof mijn vrouw een NS-dame op het perron die wist te vertellen dat onze trein aan de volgende werd gehaakt en dat we een uur later alsnog konden vertrekken. Ik kon dus mijn wachtrij vroegtijdig verlaten en aan de koffie met mijn vrouw. Inderdaad zaten we een uur later in de trein en ging het full speed naar Parijs. Dat de beloofde wifi aan boord niet werkte, net zo min als de persoonlijke stopcontacten voor het opladen van de apparaten die een gemiddelde wereldburger tegenwoordig meetorst, ach wie daar op let is een kniesoor!
Op de terugweg ging het beter. Ook op Gare du Nord organiseerde de Thalys direct een operational incident maar dat duurde maar 10 minuten volgens het bord in de hal. Oh nee, 30 minuten, zo bleek toen die tien minuten om waren…
Maar niet getreurd, na dat half uur vertraging gingen we ook. Weer geen wifi of werkende stopcontacten. Niet erg maar ik word dan wat sikkeneurig als ik op de wand van de wagon lees: ‘Met het oog op het comfort van iedereen, willen wij u vragen om telefoongesprekken op het platform van de ingang van elk rijtuig te voeren’. Ik krijg dan zin die mededeling heel erg letterlijk te nemen.
Net voor Mechelen verstopte de trein zich ineens ergens in een weiland. Vijftien minuten bestudeerde ik de grassprietjes binnen mijn gezichtsveld. Toen meldde de conducteur dat er een technisch defect was aan de trein en dat de machinist zou proberen het te maken. Op hoeveel vertraging dat ons zou komen te staan, was onbekend. Inmiddels had ik acht mailtjes in mijn mailbox over andere operational incidents waar de Thalys haar reizigers die dag op trakteerde, maar dat van ons treinstel was er niet bij. Even later zag ik de machinist in een geel hesje langs de trein lopen. De held! Wat zou hij doen? Een machinist die een technisch defect aan een trein repareert? Klinkt wel erg amateuristisch. Alsof hij met een soldeerbout wat losgeraakte draadjes aan elkaar moet smelten. Het duurde lang. Heel erg lang. Nou ja, dacht ik, geef die man een kans. Die soldeerbout moet natuurlijk ook eerst warm worden.
Maar ere wie ere toekomt: na 85 minuten had de man het gefikst en reden we met een slakkengang naar Antwerpen. Daarna ging het in een noodtempo richting Rotterdam. Ha, dacht ik, de machinist heeft vertrouwen in zijn reparatie en trapt hem nu lekker op zijn staart. De auto’s op de A16 leken wel stil te staan. Mijn geluk was geen lang leven beschoren. Bij Lage Zwaluwe stonden we weer stil. De speaker zweeg, waarschijnlijk uit schaamte. Toen we eindelijk de Kuip hadden bereikt klonken uit de speaker welgemeende excuses waarbij de met twijfel gelardeerde hoop werd uitgesproken dat wij een volgende keer weer voor de Thalys zouden kiezen. Alsof de spreker eigenlijk bedoelde: wees verstandig en doe het niet! Ook vertelde de speaker op klantvriendelijke toon dat wij de mogelijkheid hebben om reiskosten van Thalys terug te krijgen. Toch puik van ze. Dat kan via een formulier dat je op hun website kunt vinden. En ja hoor, met wat doorzettingsvermogen vond ik de doorclicklink naar het betreffende formulier. ‘https://thalys.secure.force.com is down voor onderhoud’, las ik. Een mooi afsluitend operational incident…