donderdag 21 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Maandelijks een brief van Schoonenberg. Bld. Hans Baldung Grien ca 1520
17
sep

Gediscrimineerd, me too!

Hier in Nederland ben je afgeschreven als je boven een bepaalde leeftijd komt, blijkbaar! Je gaat ‘de Staat’ namelijk héél veel geld kosten als je boven de 50 komt. Vaker doktersbezoek, vaker chronische ziekte, vaker WAO, vaker zonder werk, en ga zo maar door. Je staat met 55 al met 1 been in het graf!

En degenen die hier géén ‘last’ van hebben moeten zo lang mogelijk doorwerken, da’s  goed voor de economie. Nou, je zou maar op straat komen te staan na je 50ste.  Geen hónd die je nog aanneemt, hoor! Dan ben je te duur. Want ervaring telt niet, nee, opleiding en diploma’s, dàt telt!

Sinds ik 50 ben, valt er maandelijks een brief op de mat van Schoonenberg, of ik maar even een gehoortest wil komen doen. Nu ben ik inderdaad enigszins hardhorend aan één kant, en als er om me heen gepraat wordt kan ik geen barst verstaan van hetgeen er tegen me gezegd wordt. Maar wìl ik wel een gehoorapparaat? Dat vraagt Schoonenberg zich schijnbaar niet af. Nou, IK NIET!!! Ik vind het namelijk ONTZETTEND fijn dat ik niet alles kan verstaan, want laten we wèl wezen: wat wordt er op bijvoorbeeld een verjaardag niet geouwehoerd over dingen die er niet toe doen!

En dan zou ik daar naar moeten luisteren? Dank je de koekoek! Vind het héérlijk rustig om niet alles te horen! Want dat leer je gaandeweg: je afsluiten voor al het gekakel om je heen, FANTASTISCH!

Dan die chronische ziekten: oké, ik ben redelijk aan het slijten, zeg maar. Maar met zo’n heerlijk blauw pilletje (neen, heren, géén Viagra!) naprox sjok ik de dag wel door op een prettige manier. Daarbij nog een paar druppels wietolie, en ik ben een gelukkig mens!

Doktersbezoek: alleen als het niet anders kan, maar daar betaal ik dan ook maandelijks een behoorlijk vette premie voor. Mag ik dan a.u.b eens in de zoveel jaar een keer naar mijn huisarts? Gaan we eerst een kwartiertje zitten bomen over fotografie, en dan beginnen we een keer aan ‘de klachten’. En die zijn meestal redelijk snel en goedkoop op te lossen. Nou ja, goedkóóp…Het draait er meestal op uit dat ik een recept op moet halen bij mijn apotheek, en dat mag ik dan zelf betalen, want ik kom nooit aan m’n ‘taks’ per jaar! Goedkoper kán dus niet voor ‘de Staat’!

Maar dan kan deze oude dame weer aardig functioneren, ofwel: haar werk doen. Kunnen er weer een hoop anderen (die zgn niet kunnen werken vanwege “zere rug”) op vakantie naar Verweggistan, fijn toch?

En waag het niet om in dit land ouder dan 80 te worden: je loopt het risico dat je op een onbewaakt moment pardoes een kogel in je rug krijgt, want dan ben je vréselijk in overtreding! Hoe dúrf je zó oud te worden!!!

Ik wil de dames en heren politici nog wel eens spreken als ze zelf boven de 70 komen, kijken of ze nóg zo ‘anti-age’ zijn! Denk het namelijk niet: die zijn dan blij dat ze met hun eventuele rollator eventjes weg kunnen uit hun (luxe) verzorgingstehuis. Wèg van al het niet ter zake doende gewauwel van hun tehuisgenoten, die tegen elkaar op zitten te scheppen over de hoeveelheid medicijnen die ze moeten slikken (Nee, dàt kost ‘de Staat’ dan niks, zeg!)

Dus ouderen van 55 jaar en ouder: probeer zo lang mogelijk uit de klauwen van de farmacie te blijven, dat is beter voor je gezondheid! 

Je kunt beter elke dag een neut of 2 nemen; véél gezonder!

Deel dit bericht met je vrienden!