Exoplaneet met CO2 in de atmosfeer
Exoplaneten zijn planeten buiten ons zonnestelsel. Wasp -39 is er zo eentje. Eerdere waarnemingen met Hubble hadden al waterstof , natrium en kalium ontdekt in de atmosfeer van de hete gasreus Wasp-39 op 700 lichtjaar afstand. Daar is nu dank zij waarnemingen met de de Webb Telscoop CO2 aan toegevoegd. Het is de eerste keer ooit dat bij een exoplaneet CO@ wordt waargenomen.
Elke keer dat de exoplaneet voor zijn ster langsgaat, blokkeert hij een heel kleine hoeveelheid licht. Aan de randen van de planeet gaat een nog kleinere hoeveelheid licht door de atmosfeer. De heel erg gevoelige NIRSpec van Webb kan veranderingen detecteren van het licht door de atmosfeer - ieder element of gas heeft zijn eigen golflengte, waardoor de samenstelling bepaalt kan worden.
Een reeks lichtwaarnemingen van Webb's Near-Infrared Spectrograph toont de verandering in helderheid van drie verschillende golflengten licht van de WASP-39 ster achter de planeet. Bld. NASA, ESA, CSA, and L. Hustak (STScI); Science: The JWST Transiting Exoplanet Community Early Release Science Team
Hoewel de exoplaneet, een hete gasreus, leven zoals wij dat kennen nooit zou kunnen ondersteunen, geeft de succesvolle ontdekking van CO2 onderzoekers hoop dat soortgelijke waarnemingen kunnen worden gedaan met rotsachtige planeten die meer kans bieden op leven.
De recente studie over exoplaneet WASP-39, wordt binnenkort gepubliceerd in het vooraanstaand wetenschapstijdschrift Nature.