Taal en vrienden zijn belangrijk, ook voor vluchtelingen
Syrische en Eritrese statushouders zien Nederland (net als veel andere migrantengroepen) als een veilig, vrij, goed georganiseerd, welvarend en tolerant land. Ze zijn positief over het maatschappelijk klimaat in Nederland en voelen zich hier welkom. Ook kun je hier volgens hen, in tegenstelling tot het land van herkomst, zeggen en zijn wat en wie je wil. De ervaren vrijheid in Nederland wordt door statushouders sterk gewaardeerd. Syrische en Eritrese statushouders voelen zich meer verbonden met Nederland als ze de taal spreken, Nederlandse vrienden hebben, de Nederlandse nationaliteit krijgen en betaald werk hebben.
Buitenstaanders of nieuwe medelanders?
Een goeie start, waarbij Syrische en Eritrese vluchtelingen met asielstatus, de zogeheten statushouders, zich welkom en geaccepteerd voelen is meestal niet genoeg. Naast goede toegang tot werk en het beheersen van de taal vinden statushouders het lastig om echte relaties op te bouwen met Nederlanders. Voor een succesvolle sociaal-culturele integratie is het van belang dat de Nederlandse samenleving openingen en mogelijkheden biedt om volwaardig mee te doen, zo valt te lezen in een nieuw rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau SCP
De invloed van de Nederlandse samenleving op statushouders
Uit het onderzoek bleek dat de culturele opvattingen van statushouders niet snel veranderen, maar in sommige gevallen wel hun gedrag. In die zin lijken het net Nederlanders. Veel statushouders zijn pragmatisch en passen zich aan. Een deel van de ondervraagde statushouders gaf aan te zijn veranderd door hun verblijf in Nederland. De dominante manier van omgang hier met elkaar, zoals sterker voor je eigen mening uitkomen, je leven in behoorlijke mate organiseren, realistischere plannen maken is deels overgenomen zo zeggen de ondervraagden. De belangrijkste verandering is de grotere mogelijkheden om zelfstandige individuele keuzes te maken in Nederland. Een deel van de statushouders vindt dat positief, maar bij sommigen leidt dat tot ontevredenheid over hun huidige positie in Nederland.
Het hele rapport is hier te lezen