Subianto, ex-generaal met duister verleden, ligt voor in presidentsrace Indonesië
(Update 15 feb. van bericht 14 feb.) Binnenkort vindt de aflossing van de presidentiele wacht van Indonesië plaats, het land waar 12,7 % van de moslims in de wereld wonen. Het land ook dat zich uitstrekt over drie tijdszones en meer dan 17000 eilanden en eilandjes. Het land ook dat evenals onder meer Brazilië dat deed een nieuwe hoofdstad bouwt. In dit geval op Borneo, genaamd Nusantara.
De afgelopen jaren vanaf 2014 was Joko Widodo president. Diens presidentschap begon als een frisse verademing en eindigde na de twee toegestane presidentiele termijnen enigszins verstikkend, te meer daar Widodo niet direct de kandidatuur van een van de presidentskandidaten steunt maar wel met Prabowo Subianto met omstreden mensenrechtenverleden, op het podium verscheen.
Sinds 2004 worden de president en de vice-president rechtstreeks gekozen voor een termijn van vijf jaar, die eenmaal kan worden verlengd, waardoor een ambtstermijn van maximaal tien jaar mogelijk is. Indonesië heeft een kiesdrempel van 2% voor politieke partijen. De president leidt de uitvoerende macht van de Indonesische regering en is de opperbevelhebber van de Indonesische nationale strijdkrachten en de Indonesische nationale politie. |
Exitpolls van onder meer Indikator Politik Indonesia liet eerder vandaag zien dat kandidaat Prabowo Subianto en kandidaat vice -president Gibran Rakabuming Raka, zoon van zittend president Widodo, met een voorlopig ruime meerderheid van meer dan 60 % van de circa 85% getelde stemmen, de verkiezingen van woensdag aanvoeren. Als deze trend doorzet dan zou geen tweede ronde nodig zijn.
Prabowo Subianto is de huidige minister van defensie en schoonzoon van ex - president Soeharto die nota bene vanaf 1967 tot 1998 meer dan dertig jaar lang president was. Ruim een half miljoen mensen kwamen in heel Indonesië om het leven bij geweld dat begon toen de toenmalige generaal Soeharto met het leger de macht grepen na een mislukte communistische staatsgreep. Prabowo zou onder Soeharto betrokken zijn bij mishandeling van activisten. Hij werd in 1998 toen de bescherming van zijn schoonvader als president wegviel, oneervol uit het leger ontslagen en mocht ook lange tijd om genoemde reden niet meer de VS in. Na zijn ontslag vergaarde Subianto fortuin in zaken. Hij bekeerde zich sinds 1998, tot de democratie, verloor eerder twee keer de verkiezingen van Joko Widodo, werd minister van defensie en vormde voor deze verkiezingen dus een team met Raka de oudste zoon van Widodo.