Wegkijk- en Doe-niet virus woekeren pandemisch voort

Een Rotterdamse ambtenaar die een urgent woningzoekend taxichauffeur toevoegt dat deze maar in het gras moet slapen, want hulp bij het zoeken naar huisvesting blijft uit. Een Rotterdamse woordvoerder van een niet communicatieve wethouder Zorg, Ouderen en Jeugdzorg die doodleuk meldt: “ik beschouw u niet als journalist.” Rotterdamse wijkraden wiens adviezen door de gemeentelijke beleidsmakers in de wind worden geslagen. Gemeentelijk groenbeleid in Tuindorp Vreewijk, alwaar een 100 jaar oude boom is gekapt “wegens rioleringswerkzaamheden”.
Het zijn zomaar wat voorbeelden uit eigen waarneming over de zogenaamde Wegkijk- en Doe-niet virussen. Deze hebben zich ontwikkeld tot een ware pandemie in een bepaald deel van politiek bestuur in Rotterdam en in nationaal politiek bestuur. De PVV-frontman beloofde dat ‘de zon weer gaat schijnen in Nederland’ dankzij zijn inbreng in het kabinet. In de praktijk blijkt echter dat de verkozen bewindslieden vooral met zichzelf bezig zijn en dat de minister-president in feite bij herhaling wordt gecorrigeerd. Dat doet PVV leider Wilders bij voorkeur op X. Wie achter dit fijne a-sociale medium zit is genoegzaam bekend.
Geopolitiek en neoliberale erfenis
“Alles wordt beter”, belooft het huidige Kabinet die graag het totale negatieve beleid toeschrijft aan ruim 12 jaar neoliberaal beleid van de voorgangers. Intussen volgen bezuinigingen elkaar in onderwijs, cultuur en gezondheidszorg op. De kennelijk bruikbare neoliberale erfenis wordt daarbij met graagte aangesproken.
Het is duidelijk dat deze erfenis allang is aangetast door de virussen Wegkijk en Doe-niet. Voorbeelden? De zorgverzekeraars die vergoedingen weigeren van menig benodigde medicatie en operatie omdat deze te kostbaar zouden zijn of in Nederland niet worden uitgevoerd. Verzekerden die hechten aan hun leven moeten dan zelf maar opdraaien voor de kosten.
Intussen is de farmaceutische industrie in hoge mate gedreven door aandeelhouderswinsten en houdt het Zorginstituut Nederland vast aan kostenintensieve protocollen. Het advies van dit instituut is al jarenlang besmet met het Doe-niet virus. Aldus wordt de zorgvrager in voorkomende gevallen effectieve zorg onthouden.
Ziekmakend gezondheidsbeleid en milieubeleid
Het wachten is op rekenmeesters die de kosten van de Wegkijk – en Doe-niet virussen pandemie doorrekenen en deze afzetten tegen hetgeen passende medicatie en effectieve operaties kosten. En dan hebben we het niet over chirurgen die liever de focus hebben op het eigen verdienmodel, want kennelijk biedt het gezondheidszorg beleid daar ruimte voor.
Wie het geluk heeft via bijvoorbeeld crowdfunding de benodigde operatie te kunnen bekostigen, draagt in feite bij aan het handhaven van het huidig omslachtige businessmodel van de gezondheidzorg. Het zou toch duidelijk moeten zijn dat effectieve behandeling leidt tot herstel, minder druk op de gezondheidzorg en zo mogelijk terugkeer in het arbeidsproces.
Dit zijn oprispingen van een oude journalist wier hersenen nog op volle toeren werken en aldus de eigen ervaringen met bijvoorbeeld de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning kan analyseren. Mijn aanbeveling blijft: bestrijd de Wegkijk- en Doe-niet virussen, lees het boek De Medische Omerta van intensivist Jim Reekers en Komt een Land bij de Dokter van straat- en huisarts Michelle van Tongerloo.
Biologiedocente Lieke Finkers heeft weer zin in het leven na een 72.000 euro kostende operatie in Duitsland. Deze kon worden bekostigd door een succesvolle crowdfunding. Momenteel revalideert ze thuis en zijn haar vooruitzichten om weer deel te nemen aan de maatschappij hoopvol.
En tenslotte dit: het is een wonder dat het onlangs verschenen World Happiness Report meldt dat Nederland op de vijfde plaats staat in de Top tien van deze ranglijst van 147 landen en we blij moeten zijn dat we niet onder het Britse regime van de National Health Service vallen. Deze mooie erfenis vanuit het verre verleden is al jaren geleden ten prooi gevallen van het neoliberale politieke beleid. Dat krijgen de Labour politici niet zomaar teruggebracht naar de tijden waarin de NHS de trots was van iedereen in het Verenigd Koninkrijk.
jannykok@vandaagenmorgen.nl
Meer weten? Herlees mijn boekrecensies over De Medische Omertaen over Komt een Land bij de Dokter en andere informatie over crowdfunding bij https:///www.instagram.comonder de kop “Lieke Finkers heeft veel pijn, is altijd misselijk en valt regelmatig flauw” van het magazine Linda. Het AD publiceerde op 12 maart jl. hoe het nu met Lieke gaat onder de kop Lieke (27) heeft weer zin in het leven na operatie. |