Horen, zien en zwijgen in de zorg blijkt verdienmodel
Geneeskunde is vaak niet meer dan een door de medische industrie gecontroleerde promotie van geneesmiddelen en behandelingen. Artsen en de medische industrie maken handig gebruik van de commerciële mogelijkheden van ons zorgsysteem; ethiek, transparantie en zorgzaamheid staan daarbij niet altijd voorop. Soms wordt een patiënt bijvoorbeeld een betere behandeling onthouden, alleen vanwege het inkomen van de arts. Dat betoogt prof. dr. Jim Reekers in zijn boek De Medische Omerta; Over horen, zien en zwijgen in het zorgstelsel.
Focus op verdienmodel
De bevindingen in zijn boek zullen beslist geen muziek in de oren zijn van de belanghebbenden in het zorgstelsel. Zij houden het liever op de melding dat de kosten in de gezondheidszorg dramatisch zijn gestegen door inflatie, hogere salarissen in de zorg en de stijgende zorgvraag. Deze wordt ‘natuurlijk’ veroorzaakt door de vergrijzende bevolking en toename van chronische patiënten. De belanghebbenden in de farmaceutische industrie, de ziekenhuizen en maatschappen van specialisten en overige zorg verlenende ondernemingen zeggen er liever niet bij dat de huidige structuur van het zorgstelsel fors bijdraagt aan de almaar stijgende ziektekosten. De focus in het algemene beleid is vooral gericht op het verdienmodel.
Zorgpersoneel moet meer doen met minder
Reekers geeft in zijn boek heel veel voorbeelden van het gebruik van commerciële mogelijkheden in het Nederlandse zorgstelsel. Een daarvan is een pseudo-oplossing van de krappe budgetten waarvan ziekenhuizen last hebben. Reekers daarover: “Ze wentelen dit probleem af op het zorgpersoneel, onder het motto ‘meer doen met minder’. De overheid wil nog steeds geen regie nemen, en blijft vertrouwen op het failliete systeem van marktwerking. En dat terwijl werknemers en werkgevers als premiebetalers en belastingbetalers opdraaien voor de extra kosten. “ In dit systeem mogen de zorgkostenverzekerden middels hoge wordende premies ook een fors deel van de kosten op zich nemen.
Deze recensent onderschrijft de aanbeveling van Reekers dat zijn boek ongeveer verplichte kost moet zijn voor alle betrokkenen bij het zorgstelsel, de patiënt incluis. Hij zegt dat het allerbelangrijkste een radicale verandering in het zorgstelsel het afschaffen van de marktwerking is. Dat kan onder meer door het goede uit het ziekenfonds systeem in te voeren.
Klokkenluider heeft weinig carrièreperspectief
Natuurlijk zullen critici Reekers verwijten dat hij pas na zijn pensionering als interventieradioloog een boek open doet over het jarenlang voortdurend verdienmodel. Daarover schrijft hij dit aan het begin van De Medische Omerta; horen, zien, en zwijgen in het zorgstelsel: “De echte reden {dat ik nu pas meer openheid van zaken geef} is dat een medische klokkenluider meestal maar weinig carrièreperspectief heeft, en om dat op te geven vond ik mijn positie te belangrijk. Vanuit mijn positie als hoogleraar had ik een podium en kon ik moet goede, eerlijke studies , kritische voordrachten en commentaren bijdragen aan een mentaliteitsverandering. Als opleider interventieradiologie kon ik een nieuwe generatie stimuleren om kritisch te denken. Sommige klokkenluiders eindigen in een caravan, en ik houd niet van kamperen.”
Jim Reekers. De medische omerta; over horen, zien en zwijgen in het zorgstelsel . De Arbeiderspers. 272 pp. 9789029550352 Prijs: € 22,99/ e-book € 13,99