Wettelijk toegestane oplichterij?

(opinie) Er bestaat een lucratief verdienmodel waarin de aanbieders van uiteindelijk niet geleverde diensten de rekening kunnen presenteren. Opzeggenbij.nl doet dat heel slim door een voorbeeldbrief op zijn website te plaatsen en een formulier waarin persoonlijke gegevens kunnen worden geplaatst. Ergens onderin staat een toestemmingverklaring om eenmalig € 29,95 in rekening te brengen na het leveren van de dienst. Oh ja, joh? Die dienst wordt niet geleverd en vragen over details van de zogenaamde dienstverlening worden niet beantwoord.
En dat terwijl het aanbod van Opzeggenbij.nl er zou ideëel uitziet getuige deze tekst van de onderneming aan de Keizersgracht in Amsterdam: “Opzeggenbij.nl is ontstaan vanuit onze persoonlijke frustratie met het opzeggen van allerlei lidmaatschappen en abonnementen. Bedrijven maken het ons vaak steeds moeilijker om van hun diensten af te komen. Wij vinden dat dit makkelijker kan en helpen jou daarom graag bij het opzeggen.”
Helpen
Lief hè! Het in de praktijk na invulling van de persoonlijke gegevens plus bankrekeningnummer al opgelichte type kan niet anders dan constateren dat hij/zij het aanbod van Opzeggenbij.nl zorgvuldiger had moeten lezen om erachter te komen dat deze fijne oplichtersclub de mazen in de wetgeving met succes heeft gevonden. Bij controle achteraf blijkt dat bijvoorbeeld DPG Media en Tijdschrift.nl de opzegdiensten gratis verstrekken en ook dat Opzeggenbij.nl de dienst beslist niet heeft uitgevoerd.
Het consumentenprogramma Kassa, Trustpilot en de Consumentenbond waarschuwen voor dit soort praktijken door veelzeggende reacties van de opgelichte personen te plaatsen in de eigen media. Zoveel is duidelijk: Opzeggenbij.nl is gerechtigd de rekening te presenteren voor niet geleverde diensten. Hadden de afnemers het aanbod maar zorgvuldiger moeten lezen en moeten vertrouwen dat het opzeggen namens de afnemer van de nep dienst zou worden uitgevoerd.
Dataverzamelaars
De handelswijze van deze oplichtersclub kan onder de categorie ‘spooknota’s versturen’ vallen. Die worden onder andere door malafide dataverzamelaars verzonden. Het is ook opletten geblazen bij online webshops die onterechte aanmaningen van al betaalde rekeningen versturen. Dat doen Walz BV en dochteronderneming Huis en Comfort in voorkomende gevallen.
Wie dacht dat de overheid zich wat dat betreft keurig aan de eigen wet- en regelgeving houdt, heeft het mis. Denk aan het ingestelde energieplafond waarbij energiebedrijven gehouden zijn aan een bepaald tarief voor gas en elektrisch voor zuinige energie verbruikers. En wat doet diezelfde overheid vervolgens? Deze verhoogt het BTW tarief van 9 naar 21 procent.
Leuk voor de energiebedrijven die zich geen zorgen hoeven te maken over hun eigen winstgevendheid, maar wel schermen met hoge inkoopprijzen van gas, fluctuerende inkoopprijzen niet doorberekenen aan de consument, maar de verhoogde BTW tarieven wel.
BTW
Spreek de overheid beleidsmakers daarop vooral aan en vraag ze dan ook waarom de BTW voor groenten en fruit snel kon worden verhoogd, maar dat het nu jaren kost om deze te verlagen gezien de inflatie. Houd er vooral rekening mee dat beantwoording veel langer kan duren dan de periode die overheid daarvoor voor zichzelf heeft gesteld. In tegenstelling van de overheidsinstellingen moet de burger zich wil houden aan wet- en regelgeving.
George Orwell schreef het al in zijn boek Animal Farm: “All are equal, but some are more equal than others.”