Oplichters actief met spookfacturen
Bedrijven, zzp’ers, verenigingen en stichtingen in Rotterdam worden bestookt met spooknota’s om bedragen over te maken voor zogenoemde lidmaatschappen, registers of voor (ongeplaatste) advertenties.
Oplichters hebben weer gebruik gemaakt van openbare adressen die onder meer bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam staan geregistreerd. Ze gokken erop dat mensen die facturen betalen bij deze ondernemers en stichtingen, denken dat het wel goed zit en onnadenkend het geld overmaken.
Als men later er achter komt dat dit fout is geweest, zijn de fraudeurs al lang met de noorderzon vertrokken. Een actueel voorbeeld uit Rotterdam ter illustratie: ‘Centrale Bedrijven Register’ probeert met ‘mooie’ facturen geld los te peuteren.
Oplichters
Er zijn talloze andere oplichters die met zogenoemde vertrouwenwekkende namen zitten te hengelen naar onnadenkende en naïeve overschrijvingen. Vooral in deze tijd van vakanties worden op boekhoudafdelingen oproep- en uitzendkrachten ingeschakeld die helaas soms denken dat ‘het wel goed zit’ met deze betalingen.
De truc, waardoor zij heel moeilijk voor justitie en politie aan te pakken zijn, is dat zij in heel kleine lettertjes op de nota (vaak onderaan, waar mensen toch niet aan lezen meer toekomen) zetten ‘dit is geen factuur maar een aanbieding/offerte’. Vele mensen lezen daar overheen.
België heeft er al wat op gevonden. Daarin is wettelijk vastgelegd dat op deze spooknota’s in koeienletters moet staan dat dit slechts een aanbieding is. Een stap verder zou eigenlijk moeten zijn dat de fraudeurs ook verplicht zouden moeten zijn om er ook in koeienletters bij te zetten dat betaling niet hoeft zolang het contract niet is aangegaan. Geen zinnige hond natuurlijk die daarna er op zal ingaan. In Nederland is dergelijke wetgeving nog niet van de grond gekomen.
Zzp’ers
In Rotterdam heeft ‘het oplichtersgilde’ zich vooral gefocust op stichtingen, kerkgenootschappen en verenigingen. Bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staande zzp’ers worden ook bestookt door uiteenlopende ‘hengelaars’ naar overboekingen.
Bij het SteunpuntAcquisitiefraudeen bij deKamers van Koophandelkomen jaarlijks tienduizenden meldingen binnen van deze oplichtingpraktijken. Namen als ‘Nederlandse Handel Registratie’, ‘Nederlandse Bedrijven Documentatie, ‘Nationale Telefoongids’, ‘MKB registratie services’, Centrale Bedrijfs Registratie’, ‘Bedrijven Register Handel’ hebben alleen maar de bedoeling geld los te weken.
Hoeveel bedrijven, zzp’ers en verenigingen daadwerkelijk erin zijn getrapt, is onduidelijk. Schattingen over de economische schade in Nederland lopen uiteen van enkele miljoenen tot honderden miljoenen euro’s.
‘Gratis’
Een iets andere vorm is dat bedrijven worden gevraagd om zich in bepaalde gidsen en naslagwerken gratis te registreren. Als men zich dan onnadenkend aanmeldt, komt men pas later erachter dat in de kleine lettertjes staat dat deze gratis aanbieding slechts drie maanden geldt en dat men zelf moet melden dat men hooguit drie maanden gratis opgenomen wil zien. Daarna zit men vast aan een betaling. Ook weer een vorm van manipulatie om geld binnen te halen.
Amateur-penningmeesters van clubs willen daar nog wel eens intrappen door een fax of een e-mail terug te sturen dat men wil opgenomen worden in het register. Als later blijkt dat men opgelicht is, kost het heel wat moeite om deze zogenoemde ‘gratis registratie’ ongedaan te maken. Sommige aanbieders voelen zich zo sterk dat men zelfs incassobureaus inschakelt om de betalingen los te weken.
Het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC) overlegt met het ministerie van Veiligheid en Justitie wat er mogelijk is te doen tegen deze spooknota’s.
Nauwlettend
Nog belangrijker is dat boekhouders, penningmeesters en andere gemachtigden om betalingen te doen nauwlettend de factuur beoordelen en zich niet naïef laten beduvelen. Bij twijfel de spookfactuur gewoon wegdonderen! Serieuze schuldeisers zullen altijd met naam en toenaam, adres en telefoonnummer en gespecificeerd een rekening sturen.
Weer een andere vorm van tegenwoordige oplichting is dat hengelaars zitten te vissen naar wachtwoorden en codes van bankrekeningen. Dat gebeurt met name naar openbare e-mail adressen. (Onze medewerkster Saskia Wigbold schreef over enkele van die vormen van 'phishing' al in een eerder bericht in deze krant. (red.)). Een bank zal nooit en te nimmer om uw wachtwoorden, codes of verificaties vragen. Dus trap daar niet in. Open ook nooit bijlagen van onbekende afzenders.
Vooral Russische en Oost-Europese e-mails van oplichters proberen u te verleiden tot stappen waarmee zij verder kunnen. U moet het zo zien, dat u vroeger ook nooit uw bankpasje of portemonnee aan een onbekend iemand meegaf.
Een goede virusscan op uw computer, een firewall en een zwaar spamfilter kunnen ook al helpen u te behoeden voor mogelijke internetfraude.