De Europese Commissie heeft vorige week haar handelsstrategie voor de komende jaren uiteengezet. In lijn met het concept van open strategische autonomie dient de openheid van de EU in de strategie als basis voor economisch herstel door middel van steun voor de groene en digitale transformaties, terwijl ook een hernieuwde focus wordt gelegd op het versterken van het multilateralisme en het hervormen van de mondiale handelsregels om ervoor te zorgen dat zij eerlijk en duurzaam zijn. Waar nodig wil de EU assertiever optreden bij het verdedigen van haar belangen en waarden,
De trans-Atlantische relatie is het grootste en economisch belangrijkste partnerschap ter wereld. De relatie is diep geworteld in gemeenschappelijke belangen en waarden. De nieuwe regering in de VS biedt de gelegenheid om samen te werken aan de hervorming van de WTO, onder meer door haar capaciteit te versterken om concurrentieverstoringen aan te pakken en bij te dragen tot duurzame ontwikkeling. Zij biedt ook nieuwe perspectieven om nauw samen te werken bij de groene en de digitale transformatie van onze economieën.
De EU is aangekomen op een kantelmoment in de trans-Atlantische betrekkingen en zegt ernaar uit te zien samen te werken met de nieuwe regering-Biden om oplossingen te vinden voor de vele problemen die voor ons liggen. De EU wil aan een nieuw hoofdstuk beginnen. Samen werken aan de hervorming van de WTO zal daarin een prioriteit zijn. Zo heeft de EU, om een groenere economie te ondersteunen, een voorstel gedaan voor trans-Atlantisch leiderschap bij een initiatief inzake handel en klimaat binnen de WTO. De EU zal met de VS en anderen blijven samenwerken om ervoor te zorgen dat de handelsregels goed zijn toegerust om concurrentieverstoringen aan te pakken en een gelijk speelveld te bevorderen.
De handels- en investeringsbetrekkingen van de EU met China zijn belangrijk en uitdagend. Het opbouwen van een eerlijkere en op regels gebaseerde economische relatie met China is een prioriteit. In de mededeling worden manieren uiteengezet om de verschillende complexe aspecten van de omgang met China aan te pakken en ervoor te zorgen dat de EU over doeltreffende beleidsinstrumenten beschikt om haar rechten te doen gelden.
De onlangs ondertekende brede principeovereenkomst over investeringen is een belangrijke stap voorwaarts in de handelsbetrekkingen tussen de EU en China. Zij is onderdeel van de bredere en gedifferentieerde strategie van de EU ten aanzien van China. Voor de ratificering ervan is het nodig dat de EU en China zich er toe verbinden de overeenkomst doeltreffend uit te voeren op het vlak van markttoegang, toezeggingen inzake een gelijk speelveld en duurzame ontwikkeling.
Zie ook: