Nobelprijs voor inzicht in financiële crises
De laureaten van dit jaar in de Economische Wetenschappen, Ben Bernanke, Douglas Diamond en Philip Dybvig, hebben ons inzicht in de rol van banken in de economie aanzienlijk verbeterd, vooral tijdens financiële crises. Een belangrijke bevinding in hun onderzoek is waarom het vermijden van bankstortingen van vitaal belang is. Hun ontdekkingen verbeterden hoe de samenleving omgaat met financiële crises
Modern bankonderzoek verduidelijkt waarom we banken hebben, hoe we ze minder kwetsbaar kunnen maken in crises en hoe instortingen van banken financiële crises verergeren. De basis van dit onderzoek werd begin jaren tachtig gelegd door Ben Bernanke, Douglas Diamond en Philip Dybvig. Hun analyses zijn van groot praktisch belang geweest bij het reguleren van financiële markten en het omgaan met financiële crises.
Diamond en Dybvig
Om de economie te laten functioneren, moeten besparingen naar investeringen worden gekanaliseerd. Hier is echter een conflict: spaarders willen direct toegang tot hun geld bij onverwachte uitgaven, terwijl bedrijven en huiseigenaren moeten weten dat ze niet worden gedwongen om hun lening voortijdig terug te betalen. In hun theorie laten Diamond en Dybvig zien hoe banken een optimale oplossing bieden voor dit probleem. Door op te treden als tussenpersoon die deposito's van veel spaarders accepteert, kunnen banken deposanten toegang geven tot hun geld wanneer ze dat willen, terwijl ze ook langlopende leningen aan kredietnemers aanbieden.
Hun analyse toonde echter ook aan hoe de combinatie van deze twee activiteiten banken kwetsbaar maakt voor geruchten over hun dreigende ineenstorting. Als een groot aantal spaarders tegelijkertijd naar de bank rennen om hun geld op te nemen, kan het gerucht een self-fulfilling prophecy worden - er vindt een bankrun plaats en de bank stort in. Deze gevaarlijke dynamiek kan worden voorkomen doordat de overheid depositoverzekeringen verstrekt en optreedt als laatste redmiddel voor banken.
Diamond liet zien hoe banken een andere maatschappelijk belangrijke functie vervullen. Als intermediair tussen veel spaarders en kredietnemers zijn banken beter geschikt om de kredietwaardigheid van kredietnemers te beoordelen en ervoor te zorgen dat leningen worden gebruikt voor goede investeringen.
Bernanke
Ben Bernanke analyseerde de Grote Depressie van de jaren dertig, de ergste economische crisis in de moderne geschiedenis. Hij liet onder meer zien hoe bankruns een beslissende factor waren in het zo diep en langdurig worden van de crisis. Toen de banken instortten, ging waardevolle informatie over kredietnemers verloren en kon niet snel opnieuw worden gemaakt. Het vermogen van de samenleving om besparingen naar productieve investeringen te kanaliseren, was dus ernstig verminderd.
"De inzichten van de laureaten hebben ons beter in staat gesteld om zowel ernstige crises als dure reddingsoperaties te voorkomen", zegt Tore Ellingsen, voorzitter van het Comité voor de Prijs voor Economische Wetenschappen.