Nu op Publicatie RV&M online (26) Herdenking van onze eigen oorlogen en bespiegelingen over vrijheid

De oorlog in Oekraïne had eigenlijk op 9 mei afgelopen moeten zijn, dag van de Russische overwinning op de Duitsers. Maar de oorlog verliep niet volgens Rusland's waarschijnlijk veel te optimistische inschattingen. We schrijven er verder over op 9 mei en later. Intussen even geen - of weinig - Oekraïne oorlog de afgelopen week op RV&M online, des te meer herdenking van de Tweede Wereldoorlog en de vrijheid daarna. De kleine Paul Seesink kon zich in de oorlog weinig bij vrijheid voorstellen, waren het misschien de duiven op het Noordereiland die overal naartoe konden vliegen? We kuisterden naar de 4 mei rede van Hans Goedkoop die stipuleerde hoe de verliezers van de Tweede Wereldoorlog 'die natuurlijk monsters waren' 'zich ontpopten tot modelburgers van Europa', terwijl de winnaars oorlog bleven voeren. We publiceerden ook de rede van Aalmoezenier Pieter Visschers op begraafplaats Crooswijk. Ook hij had het over de ambivalenties van de oorlog. Niet alleen door de Duitsers werden oorlogsmisdaden gepleegd , maar ook door onszelf. 'Hoezo? Door onszelf? We waren toch slachtoffer? Mensen met principes? ' Lees wat de legerpredikant bedoelt.
De AIVD intussen wijst op toenemende dreiging van rechtsextremisme in onze eigen tijd. Wat evenals eerder bij ISIS, of bij bij andere extremisten, die dreiging gevaarlijk kan maken is bereidheid tot geweld. Zo vond twintig jaar geleden Fortuyn de dood door kogels van een dergelijke extremist.
Maar de oorlog in het oosten ook op dichterbij. Janny Kok zit met Oekraiense vluchtelingen in de tram en Han van der Horst bespiegelt dat hij op 4 mei burgemeester Aboutaleb hoorde zeggen 'dat hij bij wijze van klein protest tegen Poetin al weken lang bij hem thuis de verwarming had afgezet. Is dat ons voorland? Hoe zit het eigenlijk met de graanvoorraden?' Half schertsend, maar half serieus ook. En onze economie ook ieders bankrekening wordt direct geraakt door stijgende (energie-)prijzen en inflatie. Alhoewel je ook ziet dat de stapelingen van crises, corona en nu de oorlog ingewikkelde rollen in diezelfde economie in het klein spelen.
Gelukkig zijn er ook nog wetenschap en cultuur. Zeven consortia met topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten krijgen in totaal € 142,7 miljoen om de komende jaren wetenschappelijk onderzoek te doen in het kader van het programma Zwaartekracht. Een Rotterdams dichter Jana Beranová werd voor haar onverwacht gefêteerd met haar verjaardag en langdurig dichterschap bij de uitreiking van de naar Jana Beranová genoemde prijs aan Annelies Verbeke.