vrijdag 20 mei 2022

webZine over Stad, Cultuur
en Wereld

Pim Fortuyn twee dagen voor zijn dood - Foto Roy Beusker cco

6 mei 2022 - 20 jaar na de moord op Fortuyn

6 mei 2022 (de redactie)

VANDAAGENMORGEN - De moord op Fortuyn op 6 mei 2002 was een verwerpelijke en laffe politieke moord die disproportioneel licht bestraft is. Zeker als je beseft dat de dader nergen spijt van had. Een moord die miljoenen mensen raakte in de kern van hun bestaan, namenlijk in hun politieke vrijheid en hun recht om te kiezen. Dat is de ene kant van de zaak.

Het slachtoffer die op het moment van de moord een nadrukkelijke politieke boodschap uitdroeg, namenlijk dat het bestaande poldermodel met zijn ambtenaren en overleggen in de greep was geraakt van regenteske bureaucraten, 'plucheklevers' die voor hun eigen belang opkwamen, dat is de andere kant van die zaak. Wat zijn boodschap curieus en bijzonder maakte, was de vereniging van vrije markt denken met sociaal democratisch conservatisme. Cultureel nationalisme, kleinschaligheid, behoud van nutsbedrijven als staatsbedrijven maar privatisering van zoveel mogelijk andere zaken. Ondernemers, enterpreneurs en niet de ambtenaren moesten veel meer de macht uit kunnen uitmaken. Vandaar ook het relatief grote cohort onroerendgoedbazen die hem steunden. 

Het zou makkelijk zijn als het daarbij ophield. Schaar u bij de voor of tegenstanders. Maar het hield en houdt daar niet bij op. Kijk naar de TV-serie, het theater over hem. Blik terug op 20 jaar Nederland en zie hoe Fortuyn in de breedte emotie los maakte, het Nederlands politieke landschap tot op heden omwoelde. Goed om bij stil te staan. De laatste scriptie, het laatste artikel, is er nog niet over geschreven, nog lang niet. 

 

Zie ook:

Lees meer over:

Pim Fortuyn
Deel dit bericht met je vrienden!