Nu op Publicatie RV&M Online (17) Kernwapens, Optimische wereldleiders, Amadou Touré, huurverhoging mag weer en Woningbouw en Groenaanwas van de Rotterdamse coalitie langs de lat gelegd
WERELD. Vorige week schreven we op deze plek ‘Het blijft rommelen in het oosten’. Intussen lijkt het gerommel iets minder geworden, maar een drukke diplomatiek week was en is het opnieuw . De NATO kwam bijeen in Brussel om zich te beraden over Oost Europa aan de grenzen van Rusland en Oekraïne, de Russische ambassadeur in Nederland Sjoelgin, zei in een interview met Nieuwsuur dat Rusland zijn soevereiniteit indien nodig met kernwapens zou beschermen. Dat geeft maar weer aan dat zo lang kernwapens bestaan ze ook gebruikt kunnen worden,en we zien niet in dat een van de bestaande kernmachten binnen afzienbare tijd afstand doet van haar kernwapens, maar dat terzijde. Intussen zegt Rusland wel wat troepen terug te trekken van de grens met Oekraïne. Intussen waarschuwen de VS dat alle tekenen erop wijzen dat Rusland op het punt staat aan te vallen. Intussen klagen rebellen in Donetsk dat Oekraïense troepen hen ondanks een staakt-het-vuren hebben bestookt met zware wapens; precies het soort provocatie dus dat als een van de voorwendselen voor een Russische ‘represaille’ zou kunnen dienen. Intussen heeft de doema, het Russische parlement, aan Poetin gevraagd om de rebellerende regio’s van Oekraïne Donetsk en Luhansk te erkennen als onafhankelijke naties. We blijven de zaken van verschillende zijden bezien en er verslag van doen. Eén van die zijden is de vrijdag begonnen Münchener Veiligheidsconferentie die ook dit jaar weer een uitgebreid rapport over internationale dreigingen uitgeeft. Wij schrijven erover onder de titel (de kop is onze samenvattende conclusie van het rapport): Gezocht: Optimistische wereldleiders die goed kunnen samenwerken.
Ook schreven we deze week opnieuw over Mali. Na het NATO debacle in Libië van 2011, Gadhaffi was dood , de oorlog gewonnen, maar het land en West Afrika waren verloren. De echte burgeroorlog in Libië, met Rusland, Turkije, en de EU als proxy machten moest nog beginnen. Donderdag 17 februari trekt Frankrijk zich terug. Het land vocht vanaf 2013 op uitnodiging van de Malinese regering naast het Malinese leger tegen veelal jihadistische strijdgroepen. Frankrijk we, bondgenoten zoals Canada; Hongarije ; Italië ; Duitsland Ivoorkust, Mauritanië, Nederland en de Afrikaanse Unie weg.
Dan werd dichter bij huis deze week eerst het rapport van de Veiligheidsraad over het coronabeleid tot midden 2020 gepubliceerd en daarna het gemeenschappelijke rapport van KITLV, NIMH) en het NIOD over Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950. Het ene vlak bij, het gaat over 2020, het ander ver weg in tijd en geografie, maar beiden op hun manier schrijnend, hoewel beleidsfouten in een nabije pandemie en oorlogshandelingen inclusief oorlogsmisdaden in een wat verder verleden niet te vergelijken zijn. Voordat we er dieper induiken geven we eerst vast de samenvattingen.
Indonesië was ooit deel van Nederland. Nederland wilde het na de oorlog niet zo maar opgeven. Politici in Nederland, gesteund door hun aanhang, gaven weinig aandacht aan het extreme geweld dat er tussen 1945 en 1949 plaats vond tijdens de zogeheten politionele acties en namen er in feite ook geen verantwoordelijkheid voor. Ze konden zich die houding veroorloven omdat er een breed maatschappelijk draagvlak was voor de oorlogvoering. Bovendien werden zij in de samenleving – waaronder de media – nauwelijks kritisch gevolgd. De conclusies van de onderzoekende instanties liegen er niet om.
Nog dichter bij huis zijn de komende huurverhogingen. Tot 1 juli 2022 mogen de huren van sociale huurwoningen nog niet verhoogd worden. Die huurverhogingsstop gold tijdens de coronaperiode. Dat verandert. Huurders van een sociale huurwoning kunnen vanaf juli 2022 een huurverhoging krijgen van maximaal 2,3%. De geluksvogels die minder dan €300 huur betalen krijgen een verhoging van 10%
STAD. Het is waar de wereld en onze stad weer eens samenkomen. De reis van Ahmed Aboutaleb en zijn Antwerpse collega De Wever aan Colombia heeft vast te maken met het staatsbezoek aan Nederland door de president van dat land Iván Duque Márquez. Han van der Horst deed enig onderzoek omtrent de president en heeft - als altijd- zo zijn eigen gedachten.
Er zijn op 16 maart gemeenteraadsverkiezingen in deze stad. De Rekenkamer Rotterdam toetste 15 doelen die het college zichzelf gesteld had aan het begin van de huidige collegeperiode van de coalitie van VVD, CDA, CU SGP, PvdA en GL in 2018. (lees over de hele procedure en hoe die tot stand kwam het artikel 20 jaar collegetargets). Vandaag&Morgen maakt daar dankbaar gebruik van. We lichten er steeds een paar doelen uit. Deze week zijn dat achtereenvolgens: Nieuwbouw woningen en Groen in de stad gevolgd door los van elkaar het terugdringen van de bijstand en van statushouders in de bijstand . Verderop in de week volgen dan nog: het terugdringen van schulden en eenzaamheid.
Wat moet de gemeente doen tegen institutioneel racisme? Welke geschiedenissen moeten op school worden onderwezen? En hoe moet het slavernijverleden worden herdacht? Lijsttrekkers van Rotterdamse politieke partijen worden op maandag 21 februari bevraagd over de doorwerking van het koloniale en slavernijverleden, en naar hun visie en plannen voor de komende vier jaar.
CULTUUR
Manuel Kneepkens analyseert Geert Wilders als Limburger en canavalsfenomeen en roept in zijn column de voorman van de PVV op tot een meer humane kijk op Nederland. De voorman kennende zal dat weinig uithalen maar het punt is gemaakt.
Dan film. Sommige films van Ingmar bergman blijven zo fris als een hoentje. Zomer met Monika is er zo eentje. Unieke kans die film op groot scherm te zien deze week . Bij WORM . Harry ontmoet in een café Monika die even oud als hij. Het klikt en ze gaan voor een paar dagen naar een van de vele eilanden voor de Zweedse kust. Met groot meesterschap verfilmt de dan nog jonge en niet gelauerde Ingmar Bergman het verhaal en de tragiek van een zomeridylle
Blijdschap met het verdwijnen van de coronamaatregelen is nog een beetje wennen soms. Blij? vraagt columnist Corrie Gryn zich af. Blij, dat gewoon weer gewoon wordt? Misschien is gewoon wel precies juist dat, helemaal niet gewoon dus!
Hoe ziet de cultuursector eruit na corona? Goeie vraag Hoe wordt (of blijft) cultuur toegankelijk voor iedere Rotterdammer? Is er voldoende ruimte en steun voor nieuwe makers in de stad? Hoe belangrijk is cultuureducatie? Hoe urgent is aandacht voor maatschappelijke thema’s als diversiteit, inclusiviteit en sociale veiligheid in tijden van een crisis zoals de corona-pandemie? Daarover gaat al weer een kiesdebat in Arminius op de 22e