Verdeeld Amerika kiest

Een sterk in pro- en anti-Trump verdeelde bevolking van de Verenigde Staten kiest vandaag voor een nieuwe president.
Zoals we allemaal uit den treuren weten hangt het af van zeven swingstates - Nevada, Arizona, Winconsin, Michigan, Pensylvania, North Carolina, Georgia. Ieder met hun eigen aantal kiesmannen die in zijn geheel naar degene met de meeste stemmen gaan. Volgens recent peilingen zou de staat Iowa nu ook een swing richting Harris gemaakt hebben.
Voor de verkiezingen spelen voor jongere mensen vooral het mannetjesputter imago van Trump (positief) en het terugrollen van het recht op abortus (negatief) waar alweer Trump indirect debet aan is, een rol.
Abortus, economie, migratie
Abortus, de economie, migratie en (bij-)geloof en achterdocht spelen hoofdrollen in de verkiezingen. De rest van de wereld kijkt met spanning toe. Wat er gebeurt in het Midden-Oosten, in Oekraïne, rond Taiwan en de chips industrie, in Europa wat er verder met de wereldhandel gebeurt hangt mede van de uitslag af.
Zeker is dat dit laatste de wereldhandel al onder de afgelopen twee presidentschappen, achtereenvolgens die van Trump en die van Biden stevig veranderd zijn. Door Trump ingezette handelsrestricties zijn deels door Biden overgenomen.
Het blad Foreign Policy spreekt - doelend op de handel en niet op ideologie- van het einde van de neo liberale wereldorde. Verschillende wetenschappers zijn tot de conclusie gekomen dat de handelstarieven van Trump tijdens diens presidentschap niet alleen een groot aantal banen in de VS hebben gekost maar ook dat binnen de VS de effecten ervan gelijk staan met de grootste belastingverhogingen van decennia. Dat was dan een curieus economisch effect van de man die lastenverlaging zegt voor te staan.
Buitenland Europa
Diezelfde wetenschappers vooral economen vergeten redenerend vanuit hun eigen vakgebied wel enigszins dat de verschuiving in Internationale machtsverhouding, zoals je ziet aan Rusland, niet alleen door economie wordt bepaald.
Naast de binnen- en buitenlandse handel en economie en een betaalbaar zorgsysteem, staat voor het buitenland nog veel meer op het spel. Niet voor niets werkt de EU hard aan haar eigen zelfredzaamheid.
Ook met Kamala Harris zal veel afhangen van welke regering er onder haar materialiseert. Na de voor zowel de grotere wereld als voor Afghanistan rampzalige terugtocht van de VS uit Afghanistan - voorbereid door Trumps onderhandelingen met de Taliban zou ze - mocht ze winnen - in ieder geval minder oorlogen waar de VS direct bij betrokken zijn. Ze erft wel een wereld waarin meer dan ooit het westen opnieuw een redelijke gesloten vijandblok tegenover zich vindt.
Macht met minder gezag
Dat valt niet alleen Trump en Biden aan te rekenen maar ook hun voorgangers Bush en Obama. Wie de volgende Amerikaanse president ook wordt hij / zij vindt zich leider van de militair machtigste democratie in de wereld. Een democratie die mede door toedoen van hun voorgangers waaronder Trump zelf bij een groter wordend deel van de wereld aan gezag heeft ingeboet.