Ursula von der Leyen: 'Dit Parlement begrijpt het gewicht van de geschiedenis'

20 juli 2024 door gastauteur
Ursula von der Leyen: 'Dit Parlement begrijpt het gewicht van de geschiedenis'
Ursula von der Leyen bij haar speech. Links achter haar met rode trui de zojuist herverkozen parlementsvoorzitter Roberta Metsola. Screenshot V&M van EU

(Verklaring op 18 juli van het EU Parlement door voorzitter Ursula von der Leyen, kandidaat voor een tweede mandaat 2024-2029 als voorzitter van Europese Commissie) 

Geachte president Metsola, beste Roberta,

Laat ik u eerst vanuit het diepst van mijn hart feliciteren met uw herbenoeming. Uw succes is een weerspiegeling van het voortreffelijke werk dat u in dit Huis van de Europese Democratie hebt verricht.

Geachte leden,

Het is nu vijf jaar geleden dat ik voor het eerst om uw vertrouwen kwam vragen. Vijf jaar als geen ander in de geschiedenis van onze Unie. Ik zal me altijd de huiveringwekkende momenten herinneren die we samen in deze vergaderzaal deelden.

Van het voor u staan, vijf jaar geleden om uw vertrouwen vragen, tot het voorstellen van NextGenerationEU. Van de aanwezigheid van president Zelenski, toen zelfs de vertalers hun tranen niet konden bedwingen, tot de lege stoel die op aangrijpende wijze was weggelaten voor Alexei Navalny terwijl zijn dochter namens hem sprak.

Van de momenten van stilte voor degenen die we verloren hebben tijdens de pandemie tot de momenten van zang voor de Ode aan de Vreugde of Auld Lang Syne. En ik zal nooit de laatste woorden vergeten van David Sassoli, waarin hij opriep tot een meer verenigd Europa. Dit Parlement begrijpt het gewicht van de geschiedenis van dit moment.

Geachte leden,

Keuzes zijn de scharnieren van het lot. En in een wereld vol tegenspoed hangt het lot van Europa af van wat we vervolgens gaan doen. Ondanks de gewichtige dingen die we hebben gedaan en overwonnen, staat Europa nu voor een duidelijke keuze. Een keuze die ons werk de komende vijf jaar vorm zal geven en onze plaats in de wereld de komende vijftig jaar zal bepalen.

De keuze komt neer op de vraag of we gevormd zullen worden door de gebeurtenissen en de wereld om ons heen, of dat we samen zullen komen en zullen bouwen aan onze toekomst voor onszelf. En die keuze is aan ons.

Europa kan geen controle uitoefenen over dictators en demagogen over de hele wereld, maar kan er wel voor kiezen zijn eigen democratie te beschermen. Europa kan de verkiezingen over de hele wereld niet bepalen, maar het kan er wel voor kiezen om te investeren in de veiligheid en verdediging van zijn eigen continent.

Europa kan de veranderingen niet tegenhouden, maar kan er wel voor kiezen deze te omarmen door te investeren in een nieuw tijdperk van welvaart en het verbeteren van onze levenskwaliteit. Maar, geachte afgevaardigden, als we willen kiezen voor het Europa van morgen, moeten we erkennen hoe de mensen zich vandaag de dag voelen.

We bevinden ons in een periode van diepe angst en onzekerheid voor de Europeanen. Gezinnen voelen de pijn van de kosten van levensonderhoud en huisvesting. Jongeren maken zich zorgen over de planeet, hun toekomst en het vooruitzicht op oorlog. Bedrijven en boeren voelen zich onder druk gezet.

Dit alles is een symptoom van een wereld waarin alles wordt bewapend en betwist. Waar er een duidelijke poging is om onze samenlevingen te verdelen en te polariseren. Ik maak mij grote zorgen over deze trends. Maar ik ben ervan overtuigd dat Europa – een sterk Europa – de uitdaging kan aangaan. En daarom vraag ik vandaag om uw vertrouwen. Omdat ik, net als jij, in de politiek ben gekomen om een ​​verschil te maken voor de hele samenleving en iets te kunnen betekenen voor de generatie van mijn kinderen en kleinkinderen, zoals degenen die ons voorgingen.

Ik ben ervan overtuigd dat de versie van Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, met al zijn onvolkomenheden en ongelijkheden, nog steeds de beste versie uit de geschiedenis is.

Ik zal nooit toekijken hoe het van binnen of van buiten wordt verscheurd. Ik zal nooit toestaan ​​dat de extreme polarisatie van onze samenlevingen geaccepteerd wordt. En ik zal nooit accepteren dat demagogen en extremisten onze Europese manier van leven vernietigen. En ik sta hier vandaag klaar om deze strijd met alle democratische krachten hier in dit Huis te leiden.

Geachte leden,

Dit is de visie die ik heb uiteengezet in mijn Politieke Richtlijnen. Een visie van een sterker Europa dat welvaart brengt, dat mensen beschermt en dat de democratie verdedigt. Een sterker Europa dat sociale rechtvaardigheid levert en mensen ondersteunt. Een sterker Europa dat op een eerlijke manier ten uitvoer legt wat het heeft afgesproken. En dat houdt zich aan de doelstellingen van de Europese Green Deal met pragmatisme, technologieneutraliteit en innovatie. Ik heb aandachtig geluisterd naar de democratische krachten in dit Parlement en ben ervan overtuigd dat deze richtlijnen weerspiegelen hoeveel we gemeen hebben, ondanks de verschillen die gezond zijn in elke democratie.

Geachte leden,

Onze eerste prioriteit zal welvaart en concurrentievermogen zijn.

De afgelopen vijf jaar hebben we de zwaarste storm uit de economische geschiedenis van onze Unie doorstaan. We zijn sterker uit de schok van de lockdowns gekomen en we hebben een ongekende energiecrisis overwonnen. We hebben dit samen gedaan en ik denk dat we daar trots op mogen zijn. Maar we weten ook dat onze concurrentiekracht een grote impuls nodig heeft. De fundamenten van de wereldeconomie zijn aan het veranderen. Wie stilstaat, zal achterop raken. Degenen die niet concurrerend zijn, zullen afhankelijk zijn.

De race is begonnen en ik wil dat Europa een versnelling hoger schakelt. En dit begint met het eenvoudiger en sneller maken van zakendoen. We moeten onze eengemaakte markt over de hele linie verdiepen. We hebben minder rapportage nodig, minder bureaucratie en meer vertrouwen, betere handhaving en snellere vergunningen. En ik zal ervoor zorgen dat wij hiervoor verantwoording afleggen. Want alleen wat gemeten wordt, wordt gedaan. Daarom zal ik elke commissaris de opdracht geven zich diep in zijn portefeuille te verdiepen en concrete resultaten te boeken op het gebied van lastenverlichting.

En ik zal een vice-voorzitter benoemen om deze werkzaamheden te coördineren en eenmaal per jaar verslag uit te brengen over de voortgang aan dit Huis. Ik zal ook een vernieuwde toetsing van het mkb en het concurrentievermogen introduceren als onderdeel van ons instrumentarium voor betere regelgeving.

We weten allemaal dat er geen Europa is zonder het MKB. Zij vormen het hart van onze economie. Laten we daarom het belastende micromanagement afschaffen en ze meer vertrouwen en betere prikkels geven.

Geachte leden,

Ik zal u enkele cijfers geven.

Om te beginnen: in de eerste helft van dit jaar kwam 50% van onze elektriciteitsopwekking uit hernieuwbare energiebronnen – van eigen bodem en schoon. De investeringen in schone technologieën in Europa zijn tijdens dit mandaat meer dan verdrievoudigd.

We trekken meer investeringen in schone waterstof aan dan de VS en China samen. Ten slotte hebben we de afgelopen jaren met mondiale partners 35 nieuwe overeenkomsten gesloten over schone technologie, waterstof en kritische grondstoffen.

Dit is de Europese Green Deal in actie. Ik wil dus duidelijk zijn. We zullen de koers blijven volgen van onze nieuwe groeistrategie en de doelen die we ons voor 2030 en 2050 hebben gesteld. Onze focus zal nu liggen op de implementatie en investeringen om dit in de praktijk te realiseren.

Daarom zal ik de eerste 100 dagen een nieuwe Clean Industrial Deal voorstellen. Het zal investeringen in infrastructuur en industrie kanaliseren, met name voor energie-intensieve sectoren. Dit zal helpen leidende markten te creëren in alles, van schoon staal tot schone technologie, en het zal de planning, aanbesteding en vergunningverlening versnellen. We moeten sneller en eenvoudiger zijn. Omdat Europa tegelijkertijd koolstofarm en industrialiseert.

Onze bedrijven hebben voorspelbaarheid nodig, voor hun investeringen en innovatie. En ja, ze kunnen op ons vertrouwen. In deze logica zullen we onze doelstelling van 90% voor 2040 verankeren in onze Europese klimaatwet. Onze bedrijven moeten hun investeringen voor het komende decennium al vandaag plannen. En dit gaat niet alleen over het bedrijfsleven.

Voor onze jongeren staan ​​2030, 2040, 2050 voor de deur. Ze weten dat we klimaatbescherming moeten verzoenen met een welvarende economie. En ze zouden het ons nooit vergeven als we de uitdaging niet aangaan. Dit is dus niet alleen een kwestie van concurrentievermogen, maar ook een kwestie van eerlijkheid tussen de generaties. De jongeren verdienen het.

De nieuwe Clean Industrial Deal zal ook helpen de energierekening omlaag te brengen. We weten allemaal dat structureel hoge energieprijzen onze concurrentiepositie belemmeren. En hoge energierekeningen zijn een belangrijke oorzaak van energiearmoede voor mensen. Ik ben niet vergeten hoe Poetin ons chanteerde door ons af te sluiten van Russische fossiele brandstoffen. Maar we hebben samen stand gehouden. We hebben massaal geïnvesteerd in goedkope hernieuwbare energiebronnen van eigen bodem. En dit stelde ons in staat ons los te maken van vuile Russische fossiele brandstoffen.

Daarom zullen we er samen voor zorgen dat het tijdperk van afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen voorbij is. Voor eens en altijd.

Geachte leden,

Europa heeft meer investeringen nodig, van de landbouw tot de industrie, van digitale tot strategische technologieën, maar ook meer investeringen in mensen en hun vaardigheden. Dit mandaat moet het moment van investeren zijn. Dit begint met het voltooien van onze kapitaalmarktenunie en het mobiliseren van meer particuliere financiering.

Jaarlijks gaat 300 miljard euro aan spaargeld van Europese gezinnen van Europa naar buitenlandse markten, omdat onze kapitaalmarkt te gefragmenteerd is. En dan wordt dit geld vaak gebruikt om innovatieve Europese bedrijven uit het buitenland te kopen. Dit moet veranderen. We moeten deze enorme rijkdom benutten om hier in Europa groei te creëren.

Daarom zullen wij een Europese Spaar- en Investeringsunie voorstellen. Europese start-ups zouden niet naar de VS of Azië hoeven te kijken om hun expansie te financieren. Ze moeten hier in Europa vinden wat ze nodig hebben om te groeien. We hebben een diepe en liquide kapitaalmarkt nodig. En we hebben een concurrentiebeleid nodig dat bedrijven ondersteunt bij het opschalen. Europa moet de thuisbasis zijn van kansen en innovatie.

Geachte leden,

Om particuliere investeringen los te maken, hebben we ook publieke financiering nodig. Ja, we hebben de middelen in NextGenerationEU en het huidige budget. Maar daar komt de komende jaren een einde aan. Terwijl onze investeringsbehoeften dat niet zullen doen.

We hebben meer investeringscapaciteit nodig. Onze nieuwe begroting zal worden versterkt. Het moet meer gericht zijn op beleid, eenvoudiger voor de lidstaten en meer impact hebben, zodat we zijn macht kunnen gebruiken om meer particuliere en publieke financiering aan te trekken. En ik zal een nieuw Europees Concurrentievermogenfonds voorstellen. Het zal zich richten op gemeenschappelijke en grensoverschrijdende Europese projecten die het concurrentievermogen en de innovatie zullen stimuleren – met name ter ondersteuning van de Clean Industrial Deal. Het zal ervoor zorgen dat we strategische technologie ontwikkelen en deze hier in Europa produceren.

Dus, van AI tot schone technologie, de toekomst van onze welvaart moet in Europa worden gemaakt.

Geachte leden,

We moeten ook meer investeren in onze veiligheid en defensie. Rusland is nog steeds in het offensief in Oost-Oekraïne. Ze rekenen op een uitputtingsslag, op het nog strenger maken van de volgende winter dan de vorige. Rusland rekent erop dat Europa en het Westen zacht worden. En sommigen in Europa spelen mee.

Twee weken geleden ging een EU-premier naar Moskou. Deze zogenaamde vredesmissie was niets anders dan een verzoeningsmissie. Slechts twee dagen later richtten Poetins vliegtuigen hun raketten op een kinderziekenhuis en kraamafdeling in Kiev. We hebben allemaal de beelden gezien van kinderen onder het bloed, en moeders die jonge kankerpatiënten in veiligheid probeerden te brengen.

Die aanval was geen vergissing. Het was een boodschap. Een huiveringwekkende boodschap van het Kremlin aan ons allemaal.

Geachte afgevaardigden, ons antwoord moet dus net zo duidelijk zijn. Niemand wil meer vrede dan de bevolking van Oekraïne. Een rechtvaardige en duurzame vrede voor een vrij en onafhankelijk land. En Europa zal Oekraïne steunen zo lang als nodig is.

Geachte leden,

We moeten Oekraïne alles geven wat het nodig heeft om weerstand te bieden en te zegevieren. Dit impliceert het maken van fundamentele keuzes voor onze toekomst. Voor het eerst in decennia wordt onze vrijheid bedreigd. Het is onze verantwoordelijkheid om alles te doen wat nodig is om onze Europese burgers te beschermen.

Europa beschermen is de plicht van Europa. Ik ben dan ook van mening dat dit het moment is om een ​​echte Europese Defensie-unie op te bouwen. Ja, ik weet dat er sommigen zijn die zich misschien niet op hun gemak voelen bij het idee. Maar waar we ons ongemakkelijk bij moeten voelen, zijn de bedreigingen voor onze veiligheid.

Laten we duidelijk zijn: de lidstaten zullen de verantwoordelijkheid voor hun nationale veiligheid en hun legers behouden. En de NAVO zal de pijler van onze collectieve verdediging blijven. Maar we weten allemaal heel goed dat onze defensie-uitgaven te laag en ineffectief zijn. Onze buitenlandse uitgaven zijn te groot. We moeten daarom een ​​interne defensiemarkt creëren. We moeten meer investeren in hoogwaardige defensiecapaciteiten.

Met andere woorden: Europa moet doorgaan op de weg die is uitgezet in de Verklaring van Versailles. We moeten meer investeren. We moeten samen investeren. En we moeten gemeenschappelijke Europese projecten opzetten. Bijvoorbeeld een alomvattend luchtverdedigingssysteem – een Europees Luchtschild, niet alleen om ons luchtruim te beschermen, maar als een sterk symbool van Europese eenheid op defensiegebied.

Geachte leden,

Veiligheid gaat niet alleen over externe bedreigingen. Cyber- en hybride dreigingen nemen toe.

Georganiseerde criminele netwerken infiltreren onze economie; de meesten van hen maken gebruik van corruptie. Met hun brute geweld veroorzaken ze angst en de dood van onschuldige mensen. Ze verdienen enorme bedragen aan drugshandel, ransomware, fraude, mensenhandel en worden niet beperkt door landsgrenzen. Het is noodzakelijk dat we op Europees niveau reageren op deze groeiende dreiging. We moeten ervoor zorgen dat de politie in heel Europa zonder grenzen kan werken.

Daarom zal ik voorstellen om het personeelsbestand van Europol te verdubbelen en zijn mandaat te versterken. Ik wil dat Europol een werkelijk operationeel politiebureau wordt.

En we moeten ook meer doen om onze buitengrenzen te beveiligen. Vooral onze oostgrens is een doelwit geworden voor hybride aanvallen en provocaties. Rusland lokt migranten uit Jemen naar het noorden en duwt ze opzettelijk tegen de Finse grens. We moeten altijd in gedachten houden dat de grens van een lidstaat een Europese grens is. En we zullen er alles aan doen om ze sterker te maken. Dit is een van de redenen waarom we Frontex moeten versterken.

Om het effectiever te maken, met volledige eerbiediging van de grondrechten, zal ik voorstellen het aantal Europese grens- en kustwachters te verdrievoudigen tot 30.000.

Veiliger grenzen zullen ons ook helpen migratie op een meer gestructureerde en eerlijke manier te beheren. Het Migratie- en Asielpact is een enorme stap voorwaarts. Wij stellen solidariteit centraal in ons gemeenschappelijk antwoord. Migratie-uitdagingen vereisen een Europees antwoord met een eerlijke en krachtige aanpak, gebaseerd op onze waarden.

Onthoud altijd dat migranten mensen zijn zoals jij en ik. En wij allemaal worden beschermd door de mensenrechten. Veel pessimisten waren van mening dat migratie te verdeeldheid zaaide om het over eens te worden. Maar we hebben bewezen dat ze ongelijk hadden. Samen hebben we het gehaald. En we zijn er sterker uit gekomen. Nu moeten we ons collectief concentreren op de implementatie en op het ondersteunen van de lidstaten om dit ter plaatse werkelijkheid te laten worden. En er zal nog meer te doen zijn.

We hebben een gemeenschappelijke aanpak van terugkeer nodig, om deze effectiever en waardiger te maken. En we moeten onze alomvattende partnerschappen ontwikkelen, vooral in onze zuidelijke buurlanden.

Het Middellandse Zeegebied moet onverdeelde aandacht krijgen. Daarom zal ik een commissaris voor de regio benoemen en samen met Kaja Kallas een nieuwe Agenda voor het Middellandse Zeegebied voorstellen. Omdat de toekomst van de twee Middellandse Zeekusten één en dezelfde is.

Geachte leden,

Onze regio is de thuisbasis van onze toekomst. Het uitnodigen van landen tot onze Unie is een morele, historische en politieke verantwoordelijkheid. Het is een enorme geostrategische verantwoordelijkheid voor Europa. Omdat in de wereld van vandaag een grotere Unie een sterkere Unie zal zijn. Het zal onze stem in de wereld versterken. Het zal onze afhankelijkheid helpen verminderen. En het zal ervoor zorgen dat democratie, welvaart en stabiliteit zich over heel Europa verspreiden.

Wij zullen de [nieuwe toetredings-] kandidaten ondersteunen door te werken aan investeringen en hervormingen en deze waar mogelijk te integreren in onze wettelijke kaders.

Toetreding [tot de EU]  zal altijd een op verdiensten gebaseerd proces zijn. En we zullen ervoor zorgen dat alle landen er klaar voor zijn voordat ze zich aansluiten. Maar de voltooiing van onze Unie is ook in ons kernbelang. En het zal een kernprioriteit zijn voor mijn Commissie.

De geschiedenis roept opnieuw. De Westelijke Balkan, Oekraïne, Moldavië en Georgië hebben hun vrije keuze gemaakt.

Ze hebben vrijheid verkozen boven onderdrukking. Ze hebben democratie verkozen boven afhankelijkheid. En sommigen van hen betalen een hoge prijs voor deze keuze. We moeten dus onze keuze maken en een standvastige inzet tonen.

Hun toekomst zal vrij en welvarend zijn, binnen onze Unie.

Geachte leden,

Europa heeft de verantwoordelijkheid om een ​​actieve rol te spelen in de wereld, te beginnen in onze buurlanden en in het bijzonder in het Midden-Oosten. Ik wil duidelijk zijn: het bloedvergieten in Gaza moet nu stoppen. Te veel kinderen, vrouwen en burgers hebben het leven verloren als gevolg van de Israëlische reactie op de brutale terreur van Hamas. De bevolking van Gaza kan dit niet meer verdragen. De mensheid kan het niet verdragen.

We hebben een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren nodig. We hebben de vrijlating van Israëlische gijzelaars nodig. En de dag erna moeten we ons voorbereiden. Europa moet zijn rol spelen. We hebben onze humanitaire hulp enorm verhoogd tot bijna 200 miljoen euro in 2024. En we zullen meer doen.

We werken nu aan een veel groter meerjarenpakket ter ondersteuning van een effectieve Palestijnse Autoriteit. De tweestatenoplossing is de beste manier om de veiligheid van beide landen te garanderen, zowel voor de Israëli's als voor de Palestijnen. De mensen in het Midden-Oosten verdienen vrede, veiligheid en welvaart. En Europa zal aan hun zijde staan.

Geachte leden,

Europa biedt een unieke levenskwaliteit. Van uitgebreide sociale zekerheid tot eersteklas regionale voedingsproducten. Koolzaadvelden, wijngaarden en fruitboomgaarden betekenen niet alleen lekker eten en drinken, ze horen ook bij ons thuisland. En dat is de reden waarom de toekomst van de landbouw voor ons in Europa zo’n belangrijk en gevoelig onderwerp is.

We moeten verschillen overwinnen en samen met alle belanghebbenden goede oplossingen ontwikkelen. Daarom heb ik de Strategische Dialoog over de Toekomst van de Landbouw in Europa gelanceerd. Het brengt boeren, milieugroeperingen en experts uit de hele voedselketen aan tafel.

Ik heb beloofd goed naar ze te luisteren en van ze te leren. En dat zal ik doen. Ik zal goede aanbevelingen ter harte nemen en een nieuwe Europese strategie voor onze landbouw- en voedingssector presenteren. Ik zal ervoor zorgen dat boeren een eerlijk inkomen krijgen. Niemand mag gedwongen worden om goed voedsel onder de productiekosten te verkopen. We moeten de positie van onze boeren in de waardeketen van de voedingsindustrie versterken.

En we hebben slimmere prikkels en meer innovatie en toegang tot kapitaal nodig. Iedereen die de natuur en de biodiversiteit op een duurzame manier beheert en helpt het CO2-budget in evenwicht te brengen, moet goed beloond worden.

Onze boeren geven vorm aan onze landschappen. Zij vormen het gezicht van Europa. Ze maken deel uit van onze cultuur. Ze zorgen voor voedselzekerheid. En wij zijn trots op hen.
Daarom moeten we samenwerken om de problemen die op hen afkomen aan te pakken. Ze voelen de klimaatverandering. Elk jaar worden ze meer en meer getroffen door extreem weer en waterschaarste.

De temperaturen in Europa stijgen twee keer zo snel als het mondiale gemiddelde. We zien nu al de verwoestende gevolgen voor velden en bossen. Het gezicht van onze plattelandsgemeenschappen verandert. We moeten meer doen om ervoor te zorgen dat onze boeren beter voorbereid zijn op wat de klimaatverandering voor ons in petto heeft.

Daarom zal ik een plan voor de landbouw presenteren om tegemoet te komen aan de noodzaak om zich aan te passen aan de klimaatverandering en, parallel daaraan, een strategie voor duurzaam beheer van de kostbare hulpbron water. Niet alleen onze voedselzekerheid hangt ervan af, maar ook ons ​​algehele concurrentievermogen.

Geachte leden,

Onze levenskwaliteit en ons zeer sociale weefsel zijn uniek. We hebben historische stappen voorwaarts gezet op het gebied van onze pijler van sociale rechten – van minimumlonen tot de allereerste kindergarantie. Tijdens de pandemie hebben we met SURE 40 miljoen banen gered. En daar mogen wij trots op zijn.

Maar er zijn veel nieuwe uitdagingen ontstaan ​​– van de impact van AI tot de geestelijke gezondheid op het werk en nieuwe oorzaken van armoede. We hebben een nieuw actieplan nodig voor de uitvoering van de pijler.

We moeten zorgen voor eerlijke transities en goede arbeidsomstandigheden voor werknemers en zelfstandigen. En cruciaal daarvoor is de sociale dialoog – het kenmerk van onze sociale markteconomie.

Wij zullen daarom werken aan het vergroten van de collectieve onderhandelingen en het versterken van de Europese sociale dialoog. En we zullen de kwesties aanpakken die de Europeanen in hun dagelijks leven het meest voelen. Neem huisvesting.

Europa wordt geconfronteerd met een huizencrisis, waarbij mensen van alle leeftijden en gezinnen van elke omvang getroffen worden. Prijzen en huurprijzen stijgen. Mensen hebben moeite met het vinden van betaalbare woningen.

Daarom zal ik voor het eerst een commissaris benoemen die rechtstreeks verantwoordelijk is voor huisvesting. We zullen een Europees Betaalbaar Huisvestingsplan ontwikkelen, om naar alle oorzaken van de crisis te kijken en om de benodigde private en publieke investeringen te helpen ontsluiten.

Huisvesting wordt doorgaans niet gezien als een Europese kwestie. Sommigen zullen misschien zeggen dat we ons er niet mee moeten bemoeien. Maar ik wil dat deze Commissie mensen steunt waar dat het belangrijkst is. Als het belangrijk is voor Europeanen, is het ook belangrijk voor Europa.

Geachte leden,

Zo kunnen we onze samenleving versterken. Dit betekent dat ervoor moet worden gezorgd dat elke regio, in elk deel van Europa, wordt ondersteund. Niemand blijft achter.

Ik zet mij in voor een krachtig cohesiebeleid, dat samen met regio's en lokale overheden wordt vormgegeven. Ik wil dat Europa de beste plek is om op te groeien en de beste plek om oud te worden.

We moeten jongeren in staat stellen het beste uit de Europese vrijheden te halen, van een sterker Erasmus+ tot meer betrokkenheid van de burgers. Maar we moeten ook meer doen om jongeren te beschermen. Kinder- en tienerjaren zijn de tijd waarin ons karakter wordt gevormd, onze persoonlijkheid zich ontwikkelt en onze hersenen worden gevormd door triggers en emoties.

Dit is een tijd van verbazingwekkende ontwikkeling, maar ook van echte kwetsbaarheid. En we zien steeds meer berichtgeving over wat sommigen een geestelijke gezondheidscrisis noemen. We moeten dit tot op de bodem uitzoeken.

Ik geloof dat sociale media, buitensporige schermtijd en verslavende praktijken hun rol hebben gespeeld. Mijn hart bloedt als ik lees over jonge mensen die zichzelf schade berokkenen of zelfs zelfmoord plegen vanwege onlinemisbruik. Ik denk aan die laatste momenten en de pijn die ze gevoeld moeten hebben. Ik denk aan hun ouders en hun vrienden. En dit is verwoestend. Dit kunnen wij in onze samenleving nooit accepteren.

We gaan de plaag van cyberpesten aanpakken. We zullen actie ondernemen tegen het verslavende ontwerp van sommige platforms.

En we zullen het allereerste Europese onderzoek organiseren naar de impact van sociale media op het welzijn van jongeren. Wij zijn het aan hen verplicht. En we zullen niet rusten voordat we het goede hebben gedaan.

Geachte leden,

Een van de meest fundamentele keuzes waarmee we worden geconfronteerd, is wat voor soort samenleving we willen voor onze kinderen en kleinkinderen. En in het bijzonder voor onze dochters en kleindochters. Op het gebied van de vrouwenrechten hebben we samen het ondenkbare bereikt, dankzij de verbazingwekkende solidariteit in dit Huis van de Europese Democratie, over de partijgrenzen heen.

Na tien jaar strijd hebben we de richtlijn vrouwen in raden van bestuur gedeblokkeerd. We hebben enorme vooruitgang geboekt op het gebied van loontransparantie – er is niet de minste reden waarom vrouwen voor hetzelfde werk minder betaald zouden moeten worden dan mannen.

Maar er is nog zoveel te doen. Stop de toename van geweld tegen vrouwen. Zorg en carrière met elkaar verzoenen, niet alleen voor vrouwen, maar vooral voor vrouwen.

Dicht de loon- en pensioenkloof. Het is geen toeval dat armoede op oudere leeftijd een vrouwelijk gezicht heeft. En er is nog veel meer te doen. Laten we dus samenwerken om een ​​Routekaart voor Vrouwenrechten te ontwikkelen. Laten we vooruit blijven gaan. Zo niet nu, wanneer dan wel?

Geachte leden,

Democratie is onze gemeenschappelijke schat. Het is het forum waarin onze meningsverschillen en meningsverschillen kunnen worden geuit. En het is even belangrijk als kwetsbaar. Heel lang hebben we het als vanzelfsprekend beschouwd. We zijn democraten van het comfort geworden. Maar vandaag de dag worden onze democratieën bedreigd.

Al meer dan twee jaar voert Rusland meedogenloos oorlog op Europese bodem, in Oekraïne. In de hele EU en binnen onze instellingen hebben onze diensten en journalisten – wier werk ik hier wil prijzen – gevallen van spionage, cyberaanvallen, corruptie en desinformatie door buitenlandse actoren, met name de Russen en Chinezen, aan het licht gebracht.

Het dreigingsniveau en het niveau van hybride aanvallen zijn al tientallen jaren niet meer zo hoog geweest. Bij de Commissie zijn wij ons hiervan zeer bewust en nemen wij al jaren verantwoorde maatregelen.

Er is een grote analyse uitgevoerd en de eerste effectieve instrumenten zijn uitgerold, in nauwe samenwerking met de lidstaten. Maar we moeten verder gaan. We moeten voorkomen dat vijandige buitenlandse actoren zich in onze democratische processen mengen, deze ondermijnen en uiteindelijk vernietigen. Om dit te bereiken moeten we krachtige maatregelen nemen op Europees niveau.

Als u mij vandaag uw vertrouwen schenkt, zal de Commissie een Europees democratieschild voorstellen. De EU heeft een eigen specifieke structuur nodig om manipulatie en inmenging van buitenlandse informatie tegen te gaan. Het zal alle expertise bundelen en aansluiten bij en coördineren met bestaande nationale agentschappen.

De inlichtingen- en detectiecapaciteiten moeten worden versterkt, samen met het vermogen om op te treden en sancties op te leggen. Het Schild zal rekening houden met de aanbevelingen uit het werk van de speciale commissies voor buitenlandse inmenging, om onze democratieën beter te beschermen.

Er is een dringende noodzaak om de Europese Unie te voorzien van krachtige instrumenten voor cyberdefensie, om transparantie over de buitenlandse financiering van ons openbare leven als algemene regel op te leggen, maar ook om een ​​betrouwbaar informatiekader te garanderen.

Hiervoor moet de EU een onafhankelijke pers steunen, ervoor blijven zorgen dat de regels door digitale reuzen worden nageleefd, en mediageletterdheidsprogramma’s verder aanmoedigen.

De Europese democratie moet participatiever en levendiger zijn. Het maatschappelijk middenveld moet beter worden ondersteund en verdedigd. Ik weet dat ik op uw steun kan rekenen om dit grote plan ter verdediging van de Europese democratie te verwezenlijken.

Geachte leden,

Maar we zullen ook ons ​​werk ter verdediging van alle delen van onze democratie opvoeren. Wij zullen onze vrije media en het maatschappelijk middenveld beschermen.

De rechtsstaat en de strijd tegen corruptie zullen de kern van ons werk vormen. We zullen al onze instrumenten versterken en onze handhaving intensiveren. We zullen ervoor zorgen dat ons rapport over de rechtsstaat zich richt op de dimensie van de interne markt om bedrijven te helpen beschermen.

En wij zullen ons in onze begroting aan een heel duidelijk beginsel houden. Het respecteren van de rechtsstaat is een must voor EU-fondsen. In deze begroting, en in de toekomst, met het conditionaliteitsmechanisme [maatregelen tegen schendingen van de beginselen van de rechtsstaat zoals in Polen het geval was]. Het is niet onderhandelbaar. Omdat dit de kern is van onze Europese manier van leven.

Geachte leden,

Onze Unie en onze democratie zijn voortdurend werk in uitvoering. En er is meer dat we kunnen doen. We hebben een ambitieuze hervormingsagenda nodig om het functioneren van een grotere Unie te garanderen en de democratische legitimiteit te vergroten.

Hoewel hervormingen voorheen noodzakelijk waren, worden ze met de uitbreiding onmisbaar. We moeten dit gebruiken als katalysator voor verandering in termen van ons handelingsvermogen, ons beleid en onze begroting.

Uiteraard gaan we ons richten op wat we al kunnen, en daar is heel veel van. Maar we moeten ambitieuzer zijn. Ik geloof dat we een Verdragswijziging nodig hebben waar deze onze Unie kan verbeteren. En daar wil ik met dit Huis aan werken. En dit zal deel uitmaken van een nauwer partnerschap tussen de Commissie en het Parlement.

Ik heb naar uw wensen en zorgen geluisterd. Ik blijf uw initiatiefrecht steunen en we zullen onze samenwerking op het gebied van artikel 225-resoluties* intensiveren om ervoor te zorgen dat we hieraan gevolg geven. Ik ben dus bereid om aan alle onderdelen van ons partnerschap te werken.

We moeten het Kaderakkoord herzien om te zorgen voor meer transparantie, meer verantwoordingsplicht en meer aanwezigheid in het Parlement. Als alle instellingen samen optrekken, gaat Europa ook vooruit.

Geachte leden,

Bij het begin van zijn tweede mandaat zei Jacques Delors: «De Notre Communauté est non seulement le fruit de l'histoire et de la nécessité, mais aussi de la volonté. » Dit is de fundamentele keuze waar we voor staan. De geschiedenis zal op de deur van Europa blijven kloppen.

De behoefte aan Europa zal sterker zijn dan ooit. Onze vastberadenheid moet daarmee overeenkomen. Dit is wat ons continent heeft samengebracht.

Niet de ondoorgrondelijke krachten van het lot, maar de kracht van mensen die streven naar meer. Zoals de drie gevangenen op het eiland Ventotene in de jaren veertig die de visie van een verenigd continent uiteenzetten.

En de naoorlogse generatie, die vrede bouwde op kolen en staal. Mensen die ongewapend tegenover Sovjet-tanks stonden, anjers in geweren stopten en met hun blote handen een muur neerhaalden. Mensen die vandaag de dag nog steeds hun leven riskeren voor deze droom die Europa heet.

Generatie na generatie heeft Europa gemaakt, een sterk Europa gekozen. En nu ligt die verantwoordelijkheid bij ons.

De afgelopen vijf jaar hebben laten zien wat we samen kunnen. Laten we het opnieuw doen. Laten we de keuze van kracht maken. Laten we de keuze maken voor leiderschap. Laten wij de keuze maken voor Europa.

Bedankt en lang leve Europa.


[de nadruk in de tekst, de opmerkingen tussen vierkante haken en de links in de tekst zijn van V&M] 


* [artikel 225: Het Parlement kan, bij meerderheid van zijn leden, de Commissie verzoeken elk passend wetgevingsvoorstel in te dienen. Tegelijkertijd kan het Parlement een termijn stellen voor de indiening van een dergelijk voorstel.] ​

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.