VN Veiligheidsraad over Gaza: diepe zorg over humanitaire situatie
(Update 20 dec) Op 19 december zou in de Veiligheidsraad gestemd worden over een resolutie om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen. Onderhandelingen lopen nog steeds.
Spil hierin zal de houding van de VS hierin zijn. De kans is klein dat de VS zijn veto niet zal gebruiken. Een aangenomen resolutie van de Veiligheidsraad zou de verhouding tussen Israël en de VS op scherp zetten.
De Veiligheidsraad bestaat uit de 5 permanente leden China, Frankrijk, VK, Rusland en de VS met ieder vetomacht en 10 tijdelijke leden met stemrecht zonder vetomacht. Dat zijn nu Albanië, Brazilië, Ecuador (voorzitter in december) Gabon, Ghana, Japan, Malta, Mozambique, Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten. |
De speciale gezant van de VN voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Tor Wennesland opende de Raad 19 december (Amerikaanse tijd). Hij vestigde de aandacht op de ernstige humanitaire situatie in de Gazastrook. “De levering van humanitaire hulp in de Gazastrook blijft met vrijwel onoverkomelijke uitdagingen kampen. Te midden van ontheemding op onvoorstelbare schaal en actieve vijandelijkheden staat het humanitaire systeem op de rand van instorten”
De heer Wennesland uitte zijn ‘diepe bezorgdheid’ over de escalerende spanningen op de bezette Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, en merkte op dat intensieve gevechten tussen Palestijnen en Israëlische veiligheidstroepen, voornamelijk in de context van Israëlische operaties, tot buitengewoon hoge aantallen dodelijke slachtoffers en arrestaties hebben geleid.
“Ik herhaal dat veiligheidstroepen maximale terughoudendheid moeten betrachten en alleen dodelijke wapens moeten gebruiken als het strikt onvermijdelijk is om levens te beschermen”, benadrukte hij.
Hij uitte tevens zijn bezorgdheid over de dodelijke aanvallen van Israëlische kolonisten op Palestijnen en door Palestijnen op Israëli's op de bezette Westelijke Jordaanoever en Israël.
De Algemene Vergadering van de VN riep op 12 december op tot een staakt-het-vuren in Gaza. Nederland onthield zich daar opnieuw van stemming zoals zij op 31 oktober eerder deed.
De Assemblee heeft eigenlijk alleen morele macht geen uitvoerende macht. Anders is dat met de Veiligheidsraad die heeft met de artikelen 41 en 42 de mogelijkheid met militair ingrijpen haar besluiten kracht bij te zetten.