Per helikopter
Een paar weken voor zijn laatste werkdag laat burgemeester Aboutaleb nog één keer zijn strenge gezicht zien. De klassieker Feyenoord - Ajax gaat niet door omdat hij met een stakende – officieel werkoverleg houdende – politie de veiligheid van het Ajax-team niet kan garanderen. De kans is klein dat een spelersbus zonder zwaar geüniformeerd escorte, ongeschonden de Kuip bereikt.
Je kunt het behalve streng ook bangelijk noemen. De burgemeester schrapt een volksfeest uit angst voor hooligans uit eigen stad. Of voor fans van Ajax die hun stadionverbod ten spijt toch naar Rotterdam komen om daar hun spelers met harde hand te beschermen tegen elkeaantasting van hun lichamelijke integriteit. Ook de goedwillende supporters van de andere partij zijn immers sinds jaar en dag niet meer welkom kennelijk onder het motto dat de goeden onder de kwaden moeten lijden.
Er is nog een derde kwalificatie voor het besluit van de burgemeester: ondoordacht. Aboutaleb heeft ondanks zijn altijd zo scherpe geest de enige juiste vraag niet gesteld: hoe krijgen wij de spelers van Ajax veilig het stadion in als dat niet over de weg kan. Het antwoord is dan: door de lucht. Laat het vijandige elftal met helikopters op het veld landen. Dan kunnen zij veilig naar de kleedkamer om zich op de wedstrijd voor te bereiden. Het kost misschien een paar centen extra maar het scheelt een enorme hoop ellende. En de zogenaamde klassieker kan gewoon doorgaan. Na afloop van de wedstrijd worden de Ajacieden weer door de helikopters opgehaald. Feyenoord weet immers binnen zijn stadion de orde perfect te handhaven. Dus dat kan geen probleem zijn.
In São Paulo is het al lang gebruikelijk dat zakentycoons per helikopter naar hun afspraken gaan. Zo voorkomen zij dat door bendes voor losgeld worden ontvoerd. Of zij weten – Brazilië is een uitermate statusgevoelig land – bij het publiek de indruk te wekken dat zij rijk en belangrijk genoeg zijn om doelwit te worden van kidnappers.
Rotterdam zou zich voor één keer kunnen voordoen als een echte grotemensenstad zoals São Paulo en niet als een would be metropool. We mogen er van uitgaan dat de Feyenoord hooligans niet de beschikking hebben over drones en luchtdoelraketten. De helikopter is dan de veilige, de haalbare en de meest fotogenieke oplossing. Ook dat nog.
Maar het blijft hier kleinsteeds.
hanvanderhorst[at]vandaagenmorgen[dot] nl