dinsdag 18 januari 2022

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Josephine Baker Foto Paul Nadar cco
08
jan

La Baker ( De wonderbaarlijke reis, deel 1)

Het jaar, dat achter ons ligt, 2021, zou je met één woord kunnen kenmerken: Corona.
Maar er is natuurlijk meer aan de hand geweest.
De bestorming van het Capitool bijvoorbeeld. Dat dieptepunt in de Amerikaanse democratie. Vanuit alle staten van de VS waren de aanhangers van Donald Trump die ochtend van de zesde januari(2021) opgetrokken naar Washington D.C. Gebiologeerd door Trumps wanstaltige leugen dat de Democraten hem beroofd hadden van zijn verkiezingsoverwinning.
De hele wereld kon die dag op TV zien waarop deze 'demonstratie pro Trump' op uit liep. Er vielen 5 doden en talloze gewonden. Het bracht sterk in herinnering de lynchpartijen op zwarte  mensen  van nog niet eens zo heel lang geleden in de VS. Eigenlijk heeft het  maar een haar gescheeld of het was die die dag de massaalste lynchpartij gewordern in de VS ooit!

Maar tegenover het Capitool stond het Pantheon...

Daar werd op 30 november de Amerikaans-Franse artieste Josephine Baker (1906-1974) 'bijgezet'. Als eerste vrouw, als eerste zwarte vrouw. 
Tijdens een plechtige ceremonie in aanwezigheid van president Macron werd een grafkist het Panthéon binnen gedragen. De kist bevatte aarde van de plaatsen waar Joséphine Baker heeft geleefd, want haar stoffelijk overschot bleef in  Monaco begraven op verzoek van de familie.

In 1925 begon haar fameuze optreden in Parijs. Vrijwel naakt, enkel gekleed in haar bananenrokje,voerde zij met haar slanke, lenige lijf haar extravagante, vaak hoogst humoristische dansen uit. Op de, helaas, schaarse filmpjes die er van haar optredens bewaard zijn, brengt zij hele menigten tot extase met haar vitale vrolijkheid. Het zijn oerwilde dansexplosies, maar ze zijn allerminst banaal. Het zijn wonderen van verrukking. De zangeres, danseres, actrice en vooral dus revue-ster groeide uit de tot een van de meest fameuze artiesten van Europa .

Josephine Baker was al eerder geëerd en wel met het Croix de Guerre wegens het verzetswerk, dat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog  voor de Résistance heeft gedaan. Maar haar activisme bleef niet tot Frankrijk beperkt. Ze trok zich het lot van de Afro-Amerikaanse bevolking in haar homeland, de VS, zeer aan. Ze was fel anti-segregratie. In 1966 liep ze naast Maarten Luther King in fameuze Mars op Washington, waar ze toen de enige vrouw was, die de menigte heeft toegesproken.

Dit is het eerste deel van het kort feuilleton 'De wonderbaarlijke reis naar Le Carla Bayle' ofwel herinneringen rond Josephine Baker. Komende week dl2 

Deel dit bericht met je vrienden!

Manuel Kneepkens

Manuel Kneepkens

M.M.M. (Manuel) Kneepkens (Heerlen, 26 februari 1942) is een Nederlands dichter, publicist, politicus en jurist-criminoloog. 

Na het gymnasium op het Bernardinuscollege ging hij in Leiden rechten en criminologie studeren. In 1971 vertrok hij naar de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Daar was hij 23 jaar docent strafrecht en criminologie.

Overzicht columns