woensdag 28 oktober 2020

webZine over stad, cultuur
en wereld

1970, Kralingen: de Vrije Volk stand. Foto Hans Pattist
28
jul

De Byrds zingen weer in Kralingen

Over sommige gebeurtenissen raken oudere Rotterdammers nooit uitgepraat; het eerste popfestival van Nederland, eenvoudigweg het ‘Holland Pop Festival’geheten.  Het duurde drie dagen. Drie dagen van plezier, regen en duisternis ten spijt.

Hippe vogels streken en masse neer in het Kralingse Bos. Er is zelfs een monument in het park gewijd aan dit wapenfeit nu vijftig jaar geleden.

Diverse instellingen waaronder de Centrale Bibliotheek, wijden er een foto-tentoonstelling aan. Om een beeld te geven pik ik er twee foto’s uit.

Een naakte man staat voor een stalletje met daarop de tekst ‘Het VrijeVolk

hier verkrijgbaar’. Hij staat met zijn rug naar de camera. Deze Adam heeft ondanks zijn paradijselijke dracht, behoefte aan een krant. Het is zijn ultieme vrijheid: in je blote reet een krant lezen! (Om er vervolgens je reet mee af te vegen, wie zal het zeggen?)

Anno nu zou hij zoiets nooit meer doen, maar toen was het een mijlpaal in zijn jonge bestaan. Het is ook onwaarschijnlijk dat hij later nog eens naakt bij een krantenstalletje heeft gestaan. Wel is denkbaar dat deze Adam nu werkt in de kledingbranche, tot inkeer gekomen, naakt door de wereld bleek toch wat ongemakkelijk en bovendien: kleren maken de man.

Mijn aandacht trekt een tweede foto, tegenbeeld van de Adam. Een keurig burgelijk echtpaar staat ontspannen een ijsje te eten op het festivalterrein.

Man en vrouw lijken de boel gelaten in ogenschouw te nemen. Wat ze zien laat zich raden: uitgelaten jongens en meisjes die zich te midden van rotzooi en vodden prima vermaken. Ook zien ze hoe hun park in enkele dagen is veranderd in een mestvaalt. Denkbaar is dat het echtpaar in de buurt van het Kralingse Bos woont en nu eens in het echt wil zien hoe de brandhaard van dat ‘kabaal’ er uit ziet.

Wat verbindt die foto’s? Niet het festival, nee, ook niet de muziek die er ten gehore werd gebracht (iedereen is die allang vergeten), nee, het is het feit dat de Adam inmiddels minstens zo oud moet zijn als het echtpaar op de foto.

Ik kan me voorstellen dat Adam zich momenteel bezighoudt met de koersen van zijn vastgoedportefeuille. Als hij verstandig is heeft hij het nooit meer over ‘Kralingen’(“Kralingen? Ouwe lul!”) En mocht het een keer ter sprake komen dan zegt hij: “Oh ja, da’s heel lang geleden en de Byrds zingen weer in het Kralingse bos…”

Deel dit bericht met je vrienden!