Het werd tijd: Tuschinski krijgt vanaf 9 september een podium in Rotterdam. Opnieuw, na 83 jaar
Abraham Tuschinski opende vanaf begin 20ste eeuw in Rotterdam meerdere bioscopen en theaters. Zijn Grand Theatre aan het Pompenburg was met bijna 2.000 zitplaatsen de grootste van het land. Toch herinnerde tot voor kort bijna niets in de stad nog aan het leven van Abraham Tuschinski.
Dat moest anders, vond kunstenares Anne-Mercedes Langhorst. Ze nam bijna 10 jaar geleden het initiatief om een kunstwerk te maken voor de Joodse bioscoopexploitant. Nu krijgt Rotterdammer Abraham Tuschinski (1886 - 1942) postuum een podium terug in Rotterdam. Dankzij kunstenaar Anne-Mercedes Langhorst én dankzij de stichting Tuschinski Rotterdam. Tijdens Open Monumentendag is er meteen een groots festival om de onthulling van het kunstwerk te vieren. Enthousiast legt Anne-Mercedes uit wat Tuschinski voor haar zo inspirerend maakt.
‘Hij was iemand die iedereen een luxe gevoel wilde geven, hij vond ook dat iedereen een podium verdiende. Als kunstenaar gaan mijn trilharen daar als het ware van overeind staan, daar herken ik me in. Ik wil óók mensen bij elkaar brengen, óók iedereen betrekken bij mijn werk.’ Ze vat samen: ‘Als Tuschinski nog zou leven, zou ik hem willen spreken.’
Geen traditioneel kunstwerk
Ze maakte voor Tuschinski daarom bewust geen traditioneel kunstwerk. ‘Ik wilde geen borstbeeld maken. Dat wist ik meteen. Maar wel iets dat zijn visie laat zien.’ Het werd dus een podium, waar mensen ook daadwerkelijk op kunnen staan of zitten.
Anne-Mercedes liet zich qua vormgeving inspireren door de chique uitstraling van de theaters van Tuschinski. In de rand van het platform komt het bekende citaat van Tuschinski: ‘Niets is onmogelijk!’
Gedenkteken en podium
Tuschinski verloor zijn bioscoopimperium in Rotterdam tijdens het bombardement van 1940. Het Amsterdamse theater overleefde. Zelf werd hij in 1942 samen met zijn echtgenote en andere familie weggevoerd en vermoord in Auschwitz. Hij krijgt nu – iets meer dan 80 jaar na zijn dood – een gedenkteken in Rotterdam - toepasselijk voor de man die het theater zo'n warm hart toedroeg. een podium. Dat is ook niet in geringe mate danken aan de inzet van stichting Tuschinski Rotterdam. Die wist de afgelopen jaren namelijk het nodige geld bij elkaar te krijgen om het kunstwerk te financieren.
Geraakt door het verhaal
Gea Uineken is 1 van de bestuursleden van de stichting. Ze zegt: ‘Ik werd simpelweg geraakt door het verhaal.’ En dat geldt voor meer mensen, zegt ze. ‘Er zijn heel veel ondernemers die hebben gesponsord, maar er zijn daarnaast ook heel veel omwonenden en andere geïnteresseerden betrokken bij het initiatief. Het wordt echt breed gedragen.’
Onthulling Little C / Coolhaven
Samen met co-ontwerper Han Goan Lim maakte Anne-Mercedes haar ontwerp onlangs definitief. En inmiddels is het aftellen naar de daadwerkelijke onthulling.
Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 en zondag 10 september is er een groots festival om de komst van het gedenkteken én het leven van Tuschinski te vieren. Locatie: het nieuwe Tuschinskipark, vlakbij de Tuschinskistraat in Little C aan de Coolhaven. En ook op steenworp afstand van de voormalige woning van Tuschinski aan de Rochussenstraat.
Meer info: Kijk op de Tuschinskifestival.nl