Nu op Publicatie Vandaag&Morgen Online (35) Coup Niger, migratie, Oekraïne oorlog, temperatuurrecords, val kabinet over asiel
De coup in Niger, een land waarmee de EU niet alleen uit altruïsme nauwe banden onderhield, maar vooral ook omdat het land, met name de plaats Agadez, een draaipunt in de mensensmokkel van migranten is, dreigt opnieuw een spaak in de wielen van meer geregelde migratie vanuit Midden en West-Afrika naar Europa te steken. Het heeft daarmee uiteindelijk ook effect op Nederland. De coup vindt plaats twee weken nadat de EU in een delegatie met Mark Rutte in Tunesië een deal sloot om de illegale migratie vanuit dat land in te dammen. Veel migranten komen vanuit Niger of Mali via Libië naar Tunesië om vandaar via gevaarlijke clandestiene tochten over te steken naar Italië. De beelden van drenkelingen, migranten, slachtoffers op de Middellandse Zee horen al lange tijd tot het vaste repertoire van he TV nieuws. Hartverscheurend en de politieke meningen verdelend. De coup van Niger wordt veroordeeld door ECOWAS en veel westerse landen maar mag op steun rekenen van de door coups aan de macht gekomen regimes van Mali, Burkina en CAR landen waar de Wagner groep van Prigozjin actief is. Dezelfde Wagner groep die in juni oprukte naar Moskou. Prigozjin leeft omdat Poetin zijn Wagnergroep nodig heeft in andere werelddelen, met name Afrika.
Vanuit Moskou voert Poetin zijn heilige oorlog om Oekraïne weer in de schoot van het moederland terug te brengen. Alleen de Oekraïners willen niet, ze vechten keihard tegen deze omgekeerde geboorte. Het Russische verhaal heeft vele varianten, voor elk wat wils. Dan weer zijn de Oekraïners voor zover ze tegen Rusland vechten nazi's, dan weer is het een strijd van het globale zuiden - met Rusland als grote voorvechter - tegen het globale westen - met Amerika als klassieke boeman.
In Zuid Europa werd intussen hier en daar 47 graden Celsius gemeten. Plus 40 graden is redelijk gewoon aan het worden. De oceaanoppervlakte bereikt gemiddeld abnormaal hoge temperaturen. Juli was gemiddeld de heetste maand ooit nadat juni dat ook al was. We schrijven erover omdat we ervan overtuigd zijn dat we gezamenlijk en in internationaal verband alle maatregelen moeten nemen die we kunnen om het broeikaseffect in te dammen. We schrijven er ook over omdat we het fundamenteel oneens zijn met partijen die zeggen dat we er toch niets aan kunnen doen. Met sommige zaken is er geen keuze, we moeten er iets aan doen en politiek plus overheden moeten samen met de burgers die zij horen te dienen het voortouw te nemen. Met dat horen te dienen, dienaren van het publiek zijn gaat helaas nogal eens iet mis bij politiek en overheid. Maar de komende wisselingen van de wacht in de landelijke politiek bieden hopelijk nieuwe kansen. Recordbrekend want langstzittende premier Mark Rutte, stapte op na scheiding der geesten over het te voeren asielbeleid in het kabinet. De vragen daarbij zijn of het Europees of landelijke probleem is, of het een asiel of migratieprobleem is. Dat het niet alleen in Nederland of de EU speelt, zie je als je naar Groot Brittanie, de VS of India kijkt. Dat het meer is dan een assielprobleem zie je als je naar de cijfers kijkt: In 2022 immigreerden 401 351 personen naar Nederland (inbegrepen 46.500 asielzoekers en 68.000 Oekraïense vluchtelingen). Daarnaast emigreerden 173 500 personen uit Nederland.
Iedereen die kon, kwam, of was er geweest
Het is nu officieel. De Schouw is dicht. Tineke Speksnijder, de laatste van een toch wel respectabele reeks uitbaters heeft precies 10 jaar volgemaakt. 1 augustus 2013 trad zij aan. RV&M medeoprichter roemrucht journalist GeertJan Laan wijdde er vlak na haar aantreden op 1 augustus 2013 een artikel aan. 31 juli 2023 was de laatste dag dat de Schouw open was. Precies tien jaar dat moet wel toeval zijn. Een kleine 83 jaar geleden, een paar maanden na het beruchte bombardement waar we na ruim een halve eeuw kaalslaag nu weer een prachtige stad aan te danken hebben, ging de Schouw open. Op 31 juli 2023 regende het, er was muziek, het was feest, het was een mooie vrolijke begrafenis. Iedereen die kon die kwam. Of was er geweest. Tineke gaat reizen, het zij haar gegund. Het interieur van de Schouw wordt opgeslagen voor later. De kroeg moet immers bij Raadsbesluit op dezelfde plaats terugkeren nadat de komende bouwpartij op de hoek van de Witte de With en de Eendrachtsstraat achter de rug is. For ever dus.