EU-Tunesië deal moet migratie intomen
De Europese Unie en Tunesië hebben op zondag 16 juli een memorandum ondertekend voor een "alomvattend strategisch partnerschap" op het gebied van hernieuwbare energie, economische ontwikkeling en irreguliere migratie. De Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Nederlandse premier Mark Rutte vergezelden Von der Leyen naar Tunesië na het eerste bezoek van deze drie een maand geleden, waarin ze deze samenwerking voorstelden.
Tunesië is een vertrekpunt voor jaarlijks duizenden migranten die de Middellandse Zee oversteken naar Europa. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen verwelkomde de overeenkomst die bedoeld is om "te investeren in gedeelde welvaart".
Begrotingssteun voor precaire staatskas
De overeenkomst omvat € 105 miljoen aan hulp om illegale immigratie te bestrijden en € 150 miljoen aan begrotingssteun, in een tijd waarin Tunesië wordt verstikt door schulden en een tekort aan contanten heeft. Tunesië zou de komende jaren nog eens 900 miljoen euro kunnen krijgen in de vorm van leningen.
Kritiek van NGO's
De overeenkomst moet een reductie betekenen van de illegale en vaak voor migranten zeer gevaarlijke, migratiestroom vooral van uit Sub Sahara landen via Tunesië naar Europa, met name richting Italië. Om verschillende redenen krijgt de deal felle kritiek van niet gouvernementele hulporganisaties zoals Amnesty. Met name de Tunesische president die na massale demonstraties te midden van een COVID uitbraak in 2021 het parlement tijdelijk ontbond en nadien veel politici die hem bekritiseerde gevangen liet zetten.
De Tunesische president Saied werd op 23 oktober 2019 beëdigd als president van Tunesië. Hij ontbond in reactie op hevige demonstraties tegen de regering op 25 juli 2021 het parlement, Demonstranten eisten betere basisvoorzieningen, tegelijk was toen een COVID-19-uitbraak gaande. Saied schorste aanvankelijk het parlement voor dertig dagen maar dat werd een jaar tot hij een referendum liet houden over zijn aanblijven en nieuwe verkiezingen uitschreef. Verschillende oppositionele politici zijn onder zijn bewind gevangen gezet Daarmee is Tunesië, dat ooit even tot de democratische voorhoede van Noord Afrika hoorde, weer afgezakt naar een meer naar het autoritair regime. |
Als je alles in overweging neemt hoeft daarmee niet gezegd te zijn dat deze deal zonder waarde is. Er is wel goede aanleiding om de uitvoeringspraktijken aan de overzijde van de Middellandse Zee actief te monitoren en waar nodig bij te stellen.
Meer info : comprehensive partnership package