Ministers EU bereiken in Luxemburg doorbraak migratie dossier
Het zag er tussen niet naar uit. Met name ook de Duitse minister Nancy Faeser zou er moeite mee gehad hebben, maar nu, na soms jaren bittere meningsverschillen hebben de 27 EU-landen een overeenstemming bereikt over een gezamenlijke migratiedeal. Die moet het mogelijk maken niet kansrijke migranten -na het doorlopen van een versnelde procedure waar ze getoetst worden - na eventuele afwijzing, makkelijker terug te sturen.
Controle aan de buitengrenzen
De nieuwe asylum procedure regulation (APR) stelt een gemeenschappelijke procedure in de hele EU vast die lidstaten moeten volgen wanneer mensen internationale bescherming zoeken. Het stroomlijnt de procedurele regelingen (bijv. de duur van de procedure) en stelt normen voor de rechten van de asielzoeker (bijv. de beschikking over een tolk of het recht op rechtsbijstand en vertegenwoordiging).
De verordening heeft ook tot doel misbruik van het systeem te voorkomen door duidelijke verplichtingen vast te stellen voor verzoekers om tijdens de hele procedure met de autoriteiten samen te werken.
Bijna miljoen asielaanvragen in 2022
Afgelopen jaar kreeg de EU meer dan 962.000 asielaanvragen, het hoogste aantal sinds 2016. Naast Duitsland en bijvoorbeeld Italië die veel migranten opnemen zijn er ook lidstaten zoals Hongarije en Polen met een heel restrictief en weinig solidair toelatingsbeleid. Die landen lagen ook het meest dwars. Dat leidde de afgelopen jaren regelmatig tot hevige onderlinge politieke spanningen.
Een punt van discussie met Duitsland was het al dan niet mogelijk vast houden aan de buitengrenzen van families met kinderen. Met moeite heeft dat land de huidige overeenkomst met als voorstander onder meer Nederland onderschreven.
Een vernieuwend element zou het zogeheten migratie allocatie systeem dat landen de keuze geeft een aantal toegewezen migranten te accepteren of indien niet geaccepteerd €20.000 per migrant te betalen aan het land van oorspronkelijke aankomst.
Gevoelig dossier
Dat en het feit dat de 27 landen met een gekwalificeerde meerderheid overeenstemming hebben bereikt, maakt het nu bereikte akkoord in meerdere opzichten belangrijk en een doorbreek op een gevoelig en lang slepend internationaal dossier waarover de politieke meningen, ook al omdat het zoveel beleidsgebieden raakt, vaak ver uit elkaar liggen.
De EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken kwamen op 8 en 9 juni 2023 in Luxemburg bijeen. Op de eerste dag, heeft de Raad onder Zweeds voorzitterschap, overeenstemming bereikt het belangrijke migratiedossier. Dat zal overigens nog goedgekeurd moeten worden door Europees parlement
.