Half jaar oorlog van Rusland: 66.000 ton goederen uit EU voor burgerbescherming
Deze week is de aanvalsoorlog van de Russische Federatie tegen Oekraïne een half jaar oud. Door een merkwaardig toeval viel dat halfjaar op de dag dat Oekraïense zijn onafhankelijkheid viert.
31 jaar geleden stemde Oekraïne in een referendum met 90%. Dankzij de motivatie van de Oekraïense bevolking en militairen, dankzij de onverwachte ineffectiviteit van het veel grotere en op papier beter bewapende Russische leger, en dankzij de Westerse steun houdt Oekraïne stand. Deel van hulp van het Westen is de hulp in natura van EU-landen.
Bescherming
De EU heeft de levering van meer dan 66.200 ton bijstand in goederen aan Oekraïne gecoördineerd. Die hulp kwam vanuit 30 landen via het EU-mechanisme voor civiele bescherming. De geleverde EU hulp omvat 180 ambulances, 125 brandweervoertuigen, 300 stroomgeneratoren, 35 voertuigen voor zware machines en 4 pontonbruggen. Dit is verreweg de grootste, langstlopende en meest complexe operatie via het EU-mechanisme voor civiele bescherming sinds de oprichting in 2001, met een geschatte waarde tot dusver van meer dan 425 miljoen euro. Om deze operatie te ondersteunen, zijn er logistieke hubs opgezet in Polen, Roemenië en Slowakije, waar de hulp vervolgens rechtstreeks naar Oekraïne wordt gestuurd.
EU-commissaris voor Crisisbeheersing, Janez Lenarčič, zei: “We zijn allemaal geschokt door de gruweldaden van Rusland in Oekraïne. Door noodhulp te bieden, kunnen we in ieder geval de immense druk op de noodhulpsystemen van Oekraïne verlichten. [...] Ik ben elke lidstaat, samen met Noorwegen, Turkije en Noord-Macedonië, buitengewoon dankbaar voor het bieden van hulp die we vervolgens op de meest effectieve manier via het EU-mechanisme hebben gekanaliseerd. Deze solidariteit is het bewijs dat de EU niet alleen in woorden maar ook in daden bij Oekraïne is.” |
Immense gevolgen voor burgers
Sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari zijn de humanitaire behoeften in Oekraïne tot ongekende hoogten gestegen. De aanhoudende oorlog brengt het leven van burgers in gevaar en veroorzaakt ernstige schade aan woningen, water- en elektriciteitsvoorziening, verwarming, maar ook aan openbare infrastructuur zoals scholen en gezondheidsvoorzieningen. Miljoenen mensen hebben geen toegang tot basisbehoeften. De EU heeft alle mogelijke middelen ingezet om noodhulp in Oekraïne mogelijk te maken.
Alerte reactie
Al voor de Russische aanval, op 15 februari heeft Oekraïne het EU-mechanisme voor civiele bescherming geactiveerd ter voorbereiding op een grootschalige noodsituatie. Sindsdien heeft het EU-coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties nauw contact onderhouden met de Oekraïense autoriteiten om de specifieke behoeften vast te stellen en de crisisrespons van de EU te coördineren.
Hulp gaat door
De EU ontvangt tot op de dag van vandaag nog steeds nieuwe aanbiedingen van haar lidstaten aan Oekraïne. De nieuwste aanbiedingen via het mechanisme zijn onder meer ziekenhuisbedden en hygiënekits uit Oostenrijk, een ambulance en medische apparatuur uit Noorwegen, apparatuur voor onderdak uit Finland, persoonlijke beschermingsmiddelen uit Duitsland, medicijnen uit Tsjechië en Slowakije, stroomgeneratoren uit Italië en apparatuur voor energievoorziening uit Frankrijk.
Humanitaire hulp
De Europese Commissie heeft daarnaast 348 miljoen euro uitgetrokken voor humanitaire hulpprogramma's om burgers te helpen die zijn getroffen door de oorlog in Oekraïne. Dit omvat respectievelijk € 335 miljoen voor Oekraïne en € 13 miljoen voor Moldavië. De humanitaire financiering van de EU helpt mensen in Oekraïne door hen te voorzien van voedsel, water, essentiële huishoudelijke artikelen, gezondheidszorg, psychosociale ondersteuning, noodopvang, bescherming en geldelijke bijstand om in hun basisbehoeften te voorzien.
24/7
Het EU coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties is 24/7 actief om verdere bijstand te verlenen op basis van de door Oekraïne aangegeven specifieke behoeften.