Principeakkoord EU over vrouwen in bestuursraden

Na tien jaar van allerlei blokkade's, ook van Nederland, in de Europese Raad, zijn de onderhandelaars van het Europees parlement (EP) en de EU-landen het uiteindelijk eens geworden over een wetsvoorstel om de aanwezigheid van vrouwen in raden van bestuur te vergroten.
Dinsdagavond 7 juni werd een akkoord bereikt over ontwerpwetgeving om gendergelijkheid te waarborgen in raden van bestuur van beursgenoteerde ondernemingen in de EU. Belangrijke punten zijn:
- 40% van de functies van niet-uitvoerende bestuurders zou naar het 'de ondervertegenwoordigde sekse' moeten gaan
- Boetes voor niet-naleving
- De regeling geldt niet voor kleine en middelgrote ondernemingen tot 250 werknemers
Zodra het Parlement en de Raad de overeenkomst formeel hebben goedgekeurd, treedt de richtlijn 20 dagen na publicatie in het Publicatieblad van de EU in werking. De lidstaten moeten de richtlijn twee jaar na goedkeuring in uitvoering brengen. Voor Nederland betekent het dat een derde van de commissarissen uit vrouwen moet bestaan, maar ons land beroept zich ook op een uitzonderingsclausule. Voor landen als Cyprus en Bulgarije betekent het ingrijpende bijstelling in de benoemingen.

Datafiguur EIGE
Lange weg
De Europese Commissie presenteerde haar voorstel voor het eerst in 2012 en het Europees Parlement nam zijn onderhandelingsstandpunt al in 2013 aan. Het dossier werd bijna tien jaar geblokkeerd in de Raad, totdat de ministers van Werkgelegenheid en Sociale Zaken afgelopen maart eindelijk overeenstemming bereikten over een standpunt.
Vandaag de dag is slechts 30,6% van de bestuursleden in de grootste beursgenoteerde bedrijven van de EU vrouw, met aanzienlijke verschillen tussen de lidstaten (van 45,3% in Frankrijk tot 8,5% in Cyprus). Nederland hangt tussenin net aan de goede kant van het EU gemiddelde