6e sanctiepakket tegen Rusland klaar, maar Hongarije ligt dwars
_(cropped)-M.jpg)
(update 27 mei) De maatregelen van de Eu tegen Rusland vanwege zijn aanvalsoorlog tegen Oekraïne omvatten onder andere vijf geimplementeerde sanctiepakketten. Of die effectief zijn is in hoge mate de vraag. De prijzen van grondstoffen stijgen wat in hoge mate de Russissche staatskas spekt. Het westen wordt stevig door priijsstijgingen getroffen. Niettemin, het zesde ligt sinds begin mei klaar.
Om aangenomen te worden is unanimiteit van de 27 lidstaten vereist maar Hongarije houdt het tegen. Het belangrijkste punt van het zesde sanctiepakket is een complete boycot van Russische olie tegen het einde van 2022. Hongarije is bijna volledig afhankelijk van Russische olie.
Overigens wierpen eerder al Cyprus en Griekenland bezwaren op. Als compromis is voorgesteld voor die landen die deels van olie per tanker uit Rusland afhankelijk zijn om de boycot uitgesteld - tot 2024 - in te laten gaan. Ook een land als Slovenië, evenals Hongarije, zonder zeehaven, zou baat hebben bij alternatieven.
De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, zei dat het ombouwen van de Hongaarse energie-infrastructuur rond de 17 miljard zou kosten. En premier Viktor Orbán noemde de impact van het stoppen met Russische olie een economische atoombom voor het land.
De belangrijkste punten uit het zesde sanctiepakket zijn:
- Een complete boycot van Russische Olie. Het gaat om zowel ruwe als geraffineerde olie afkomstig van olietankers of uit pijleidingen. Ruwe olie wordt binnen zes maanden uitgefaseerd.
- Hooggeplaatste officieren en anderen die oorlogsmisdaden in Boetsja hebben gepleegd en verantwoordelijk zijn voor het beleg van de stad Mariupul komen op een sanctielijst
- De grootste bank van Rusland, Sberbank, en twee andere grote banken worden van het SWIFT-systeem afgekoppeld.
- Accounting en consultancy uit het westen voor Russische bedrijven wordt verboden.
Meer info over alle sanctiepaketten