Europese Commissie komt met richtlijnen én maatregelen hoge energieprijzen
De Commissie heeft op woensdag 13 oktober richtlijnen over energieprijzen aangenomen om Europese burgers en bedrijven te helpen bij de uitzonderlijke stijging van de mondiale energieprijzen. De hoge prijzen zullen naar verwachting in de winter aanhouden en vereisen een snelle en gecoördineerde actie.
De richtlijn omvat een „instrumentarium" dat de EU en haar lidstaten kunnen gebruiken om het onmiddellijke effect van de huidige prijsstijgingen aan te pakken en de weerbaarheid tegen toekomstige schokken verder te versterken.
Mogelijke maatregelen voor de lidstaten
Onmiddellijke maatregelen ter bescherming van consumenten en bedrijven, die de lidstaten kunnen nemen in het kader van de bestaande Europese wetgeving:
Noodinkomenssteun
• Noodinkomenssteun verstrekken aan energiearme consumenten, bijvoorbeeld door middel van vouchers of gedeeltelijke betalingen, die met EU-ETS-inkomsten kunnen worden ondersteund. Lidstaten hebben in de eerste negen maanden van 2021 10,6 miljard euro extra inkomsten uit het Europese emissiehandelsysteem ter beschikking, in vergelijking met dezelfde periode in 2020;
• Uitstel van betaling van rekeningen toestaan;
• Waarborgen invoeren om te voorkomen dat de aansluiting van het net wordt onderbroken;
• Tijdelijke, gerichte verlagingen van de belastingtarieven voor kwetsbare huishoudens;
• Steun verlenen aan bedrijven of bedrijfstakken, in overeenstemming met de EU-staatssteunregels;
Internationale afstemming
Daarnaast zal de Commissie de volgende maatregelen nemen op Europees niveau:
• Vergroten van het internationale bereik op energiegebied om de transparantie, liquiditeit en flexibiliteit van de internationale markten te waarborgen. Noorwegen heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat het vanaf deze maand zijn productie en leveranties aan Europa gaat verhogen;
• Mogelijke concurrentieverstorende gedragingen op de energiemarkt onderzoeken en de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) te verzoeken de monitoring van ontwikkelingen op de koolstofmarkt verder te verbeteren.
Daarnaast zal de Commissie op de middellange termijn investeringen in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie ondersteunen, mogelijke maatregelen inzake gezamenlijke energieopslag en aankoop van gasreserves onderzoeken; en de huidige opzet van de Europese elektriciteitsmarkt beoordelen.
Hoge gasprijs oorzaak
Kadri Simson, Commissaris voor Energie, benadrukte tijdens de persconferentie dat de huidige prijzencrisis niet te wijten is aan het Europese klimaatbeleid, maar wel aan de hoge prijzen voor fossiele energie op de internationale markt. Het effect van de hoge gasprijs op de huidige energierekeningen is 9 keer hoger dan het effect van de hogere CO2-prijs in het Europese emissiehandelsysteem.