Abdulrazak Gurnah wint Nobelprijs literatuur 2021

De Nobelprijs voor Literatuur voor 2021 wordt toegekend aan de romanschrijver Abdulrazak Gurnah "voor zijn compromisloze en medelevende penetratie van de effecten van het kolonialisme en het lot van de vluchteling in de kloof tussen culturen en continenten".
Zanzibar
Abdulrazak Gurnah werd geboren in 1948 en groeide op op het eiland Zanzibar in de Indische Oceaan, dat nu autonoom deel van Tanzania is. Hij kwam eind jaren zestig als vluchteling in Engeland aan. Na de vreedzame bevrijding van de Britse koloniale macht in december 1963 maakte Zanzibar een revolutie door. Die leidde onder het regime van president Abeid Karume tot ernstige onderdrukking en vervolging die gepaard ging met moordpartijen op burgers van Indische en Arabische afkomst. De revolutie maakte een eind aan eeuwenlange Arabische dominantie van het eiland, Gurnah behoorde tot de groep die van die revolte het slachtoffer was. De toen achttienjarige Abdulrazak Gurnah werd na het beëindigen van school gedwongen om zijn land en familie te verlaten.
Terugkeer
Pas in 1984 was het voor hem mogelijk om terug te keren naar Zanzibar, waardoor hij zijn vader kort voor diens dood kon zien. Gurnah was tot zijn recente pensionering hoogleraar Engelse en postkoloniale literatuur aan de Universiteit van Kent in Canterbury, waarbij hij zich voornamelijk richtte op schrijvers als Wole Soyinka, Ngũgĩ wa Thiong'o en Salman Rushdie.
Gurnah publiceerde tien romans en een aantal korte verhalen. Het thema van de ontwrichting van de vluchteling loopt als een rode draad door zijn werk. Hij begon te schrijven als 21-jarige in Engelse ballingschap
Lees meer over het werk van Abdulrazak Gurnah aanstaande zaterdag op RV&M in ' Tussen Sultanaat en Koninkrijk'