CO2 op recordniveau ondanks de COVID-lockdowns

De verminderde industriële uitstoot door de COVID-19-pandemie heeft de recordniveaus van broeikasgassen niet ingeperkt, aldus de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).
Lockdown geringe invloed op uitstoot
De lockdown heeft de uitstoot van veel vervuilende stoffen en broeikasgassen zoals kooldioxide verminderd. Maar elke impact op de CO2-concentraties - het resultaat van cumulatieve eerdere en huidige emissies - is in feite niet groter dan de normale schommelingen van jaar tot jaar in de koolstofcyclus en de hoge natuurlijke variabiliteit in koolstofputten zoals vegetatie.
Groeispurt CO2
Het kooldioxidegehalte (aandeel CO2) kende in 2019 opnieuw een groeispurt en het jaarlijkse wereldwijde gemiddelde overschreed de aanzienlijke drempel van 410 delen per miljoen, volgens het WMO Greenhouse Gas Bulletin. De stijging zet zich door in 2020. Sinds 1990 is er een toename van 45% in de totale stralingsforcering - het opwarmende effect op het klimaat - door langlevende broeikasgassen, waarvan CO2 goed is voor vier vijfde daarvan.
Meer CO2 in de atmosfeer betekent opwarming
Broeikasgassen als CO2 zorgen ervoor dat warmte vastgehouden wordt in de atmosfeer, waardoor temperaturen stijgen en extremer weer ontstaat, is van gletschers en polen smelt waardoor de zeespiegel stijgt en de oceanen verzuren wat de hele keten van leven op aarde negatief beinvloedt.
Meer info op de site van de WMO