Historische ruimtemissie SpaceX en NASA
De lancering van de bemande missie van SpaceX met astronauten Bob Behnken en Doug Hurley vanaf Kennedy Space Center in Florida moest woensdagmiddag (half elf 's avonds Nederlandse tijd) op het laatste moment uitgesteld worden. Het weer was te slecht. De volgende lanceervensters van deze, om meerdere redenen, historische missie zijn zaterdag 30 mei 15. 22 uur (21. 22 NL-tijd) of zondag 31 mei 15.00 uur (21 uur NL).
Voor het eerst ook in een kleine negen jaar zal dat opnieuw gebeuren met raket en ruimtecapsule van Amerikaanse bodem. Sinds NASA stopte met het gebruik van de Space Shuttle in juli 2011 werden alle tientallen bemanningsleden van het ISS met Russische Soyuz capsules bovenop de reusachtige Vostokraketten vanuit Kazachstan naar en van het ISS getransporteerd. Saillant detail: de Vostok was aanvankelijk gebaseerd op een intercontinentale kernbomraket.
Soyuz op Vostokraket naar het lanceerplatform in Kazachstan. Foto NASA
Zaterdag 30 mei of zondag 31 dus opnieuw Made-in-USA vanaf Kennedy Space Center. Als alles goed gaat is het dan 1-0 voor SpaceX het bedrijf van Elon Musk. Die laat commerciële concurrenten Lockheed-Martin en Virgin-Galatic, in ieder geval voor het moment, ver achter zich. Dat er op zich zoveel serieuze concurrenten zijn is veelzeggend, Terwijl naast Rusland en de VS sinds 2011 ook India en China mensen successen boekten in de bemande ruimtevaart.
Wat Musk onderscheidt zijn diens ongebreidelde ambities. Op diens website staat het zo: 'Demo-2 is de laatste grote test voor SpaceX's bemande ruimtevaartsysteem voor operationele missies van en naar het internationale ruimtestation ISS. Door SpaceX keert de bemande ruimtevaart terug naar de Verenigde Staten met een van de veiligste en meest geavanceerde systemen die ooit zijn gebouwd. NASA's Commercial Crew Program is een keerpunt voor de toekomst van Amerika op het gebied van ruimteverkenning en legt de basis voor toekomstige missies naar de Maan, Mars en verder weg'.
Dragon astronauten Bob Behnken en Doug Hurley. Foto NASA-SpaceX
Dergelijke ambities zijn verfrissend. Belangrijker nog het is nieuw elan voor de ruimtevaart. Als er van iets immers genoeg is, is het de ruimte rondom ons plus een oneindige hoeveelheid planeten. Hoe er te komen is voor Musk een principieel oplosbaar probleem.
De door SpaceX ontwikkelde rakettechniek is ook, zacht uitgedrukt, bijzonder. Met veel trial en error is SpaceX erin geslaagd de grote lanceerraketten van het systeem herbruikbaar te maken. Dat gebeurt door de raketten gecontroleerd terug te laten keren en met hun eigen stuwraketten te remmen en rechtstandig te doen landen op een landingsplatform. Die terugkeer en rechtstandige landing zijn alleen al een prestatie van formaat. Het hergebruik brengt de kosten van een lancering van normalerwijs een flink stuk boven de 100 miljoen terug met de helft. Ook is veel aandacht besteed aan een ontsnappingsssysteem voor de astronauten mocht er iets mis gaan tijdens de lancering, iets dat met name sinds de ramp met Space Shuttle Columbia in 2003 waarbij zeven bemanningsleden voor het oog van de wereld omkwamen een grote rol speelt. SpaceX heeft samen met NASA een systeem ontwikkelt waarbij de Dragon-bemanning met een soort zijwaarts lanceersysteem in hun capsule kunnen ontsnappen.
Link waarop zaterdagavond de lancering live te volgen is. NASALive: