Rechten & Plichten 33: Familierecht.
Grootouders willen kind van zoon zien
Mijn zoon is gescheiden. Hij heeft een dochtertje van acht. Hij is bij verstek gescheiden. Toen ben ik naar de advocaat van mijn ex-schoondochter gegaan en het een en ander gevraagd omtrent het kind. Hij zei: 'Laat je zoon haar maar halen, één keer in de twee weken een weekend'. Tot op heden gaat dat mis. Ze doet niet open. Dat doet ons veel verdriet. Kunt u ons aanraden wat wij kunnen doen? Een sociale advocaat heb ik geprobeerd, maar dan moest ik € 197 aan eigen bijdrage neertellen. Dat is een hoop geld voor mij en mijn man. Ik hoop nu dat u ons kunt helpen?
Bij een echtscheiding, waarbij kinderen in het spel zijn, wordt er altijd een omgangsregeling getroffen, tenzij een van de partners daarvoor onbekwaam wordt geacht. Dus aannemende dat uw zoon niet voor 'iets' is veroordeeld, kan hij rechten doen gelden op omgang met zijn kind. Wil zijn ex-vrouw daaraan niet meewerken, dan moet hij inderdaad een advocaat in de arm nemen, waarvoor hij afhankelijk van zijn inkomen (niet dat van u en uw man) moet betalen. Een omgangsregeling van grootouders met kleinkind is heel moeilijk te realiseren.
U schrijft dat uw zoon 'bij verstek' gescheiden is verklaard en dat hij daarvan niets afwist. Met alle respect, als dat zo is, heeft hij dus niet meegewerkt aan de echtscheiding of zelfs bij de rechter niet zijn verweer kenbaar gemaakt. Heeft hij zich soms helemaal niks aangetrokken van alle aanmaningen en contacten van de advocaat van zijn ex? Aan de hand van uw gegevens kunnen ook wij alleen maar gissen naar de procedures die hij (en u) nog kan voeren.
AOW en pensioen
Samenlevingscontract melden voor pensioen
Na een echtscheiding hebben mijn nieuwe partner en ik een samenlevingscontract afgesloten. Heeft dat consequenties voor mijn pensioen en moet ik dat doorgeven aan mijn pensioenfonds?
Jazeker. Pensioenfondsen worden weliswaar door de gemeentelijke basisadministraties op de hoogte gehouden van huwelijken en geregistreerde partnerschappen. Ze worden vaak niet automatisch geïnformeerd over door een notaris vastgelegd samenlevingscontract van twee individuen. Dat kan ook gevolgen hebben voor het nabestaandenpensioen. Daarom is het zaak uw pensioenfonds op de hoogte te stellen. De meeste pensioenfondsen controleren daarna ook of uw samenlevingscontract voldoet aan de voorwaarden voor een eventueel recht op nabestaandenpensioen.
Consumentenzaken
Inhoud tas vragen bij verdenking diefstal
In de supermarkt werd mij door de caissière gevraagd of zij in mijn winkeltas mocht kijken. Ik was verbijsterd en voelde mij beledigd. Met redenen omkleed heb ik dat geweigerd. Hebben medewerkers van een supermarkt het recht mij staande te houden en de inhoud van mijn boodschappentas te controleren op eventuele diefstal?
Personeel van een winkel mag natuurlijk bij een verdenking van diefstal vragen of het de inhoud van uw tas mag zien of dat u uw jaszakken leegt. Echter daaraan hoeft u niet mee te werken. U hebt de wet aan uw kant om dat te weigeren. Bij een gerede verdenking - bijvoorbeeld na constatering van bewakingscamera's - dat u 'iets' in uw tas hebt gestopt, kan het personeel dan nog maar één ding doen, de politie laten komen die u verhoort en wél de bevoegdheid heeft van u te eisen dat u de inhoud van uw tas laat zien.
Uw situatie is overigens niet zo gebruikelijk. In de regels van supermarkten worden verdachte klanten discreet gevraagd even mee te komen naar een aparte plaats of kantoor en wordt daar de vraag gesteld of u iets hebt gestolen en of u uw tas wilt laten zien.
Sommige mensen hebben de gewoonte om hun boodschappen al direct in een tas te doen en bij de kassa netjes af te rekenen. Dit kan in een winkelsysteem natuurlijk leiden tot grote misverstanden en is daarom niet toegestaan. Er zijn niet voor niks winkelwagens en mandjes.
In een aantal supermarkten hangt bij de ingang een bord met huisregels waarbij onder meer erop wordt gewezen dat personeel mag vragen of u uw tas wilt legen bij verdenking van diefstal. Als u het daarmee niet eens bent, dan neemt u toch een andere supermarkt?
Uw onschuld of delict kan altijd pas achteraf worden vastgesteld. Als u zelf net wil meewerken door de politie of in het uiterste geval door de rechter.