Opvang van asielzoekers valt totaal verkeerd
De stad Rotterdam is sinds 2015 zo’n 2.500 asielzoekers ‘rijker’ geworden. De meeste van hen hebben reeds huisvesting of een huis gekregen. Haast allemaal (zo’n 95 procent) krijgen thans een bijstandsuitkering. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau worden in het komende jaar nog honderden familieleden verwacht van de vluchtelingen in het kader van de gezinshereniging. Vorig jaar, in 2016, kwamen voornamelijk alleenstaande mannen naar Rotterdam.
De nieuwkomers in de bijstand vertegenwoordigen thans zo’n vijf procent van het totaal aantal bijstandsgerechtigden in de Maasstad. Met het aantal van 2.500 vluchtelingen zit Rotterdam ruim boven het aantal dat wettelijk is verplicht. Slechts enkele van hen zijn hier aan een vaste baan gekomen, daarnaast een paar vluchtelingen met een losse- vaste baan. Zo’n 150 asielzoekers doen op dit moment vrijwilligerswerk onder meer als tolk bij Vluchtelingenwerk.
Zowel Leefbaar Rotterdam als de PvdA hebben geprotesteerd bij het college van B & W over de status van de vluchtelingen in de bijstand. Zij vrezen dat deze groep jarenlang met een uitkering blijft zitten. De PvdA benadrukt dat er voor deze asielzoekers een betere begeleiding moet komen naar vast werk middels uitvoerige taallessen, cursussen en het omzetten van diploma’s.
In de stad zelf wordt hier al lange tijd schande over gesproken. Vooral bij zzp’ers die zelf moeilijk aan de slag kunnen komen zijn de groep “nieuwe Rotterdammers’ een doorn in het oog. Zelf kunnen zij, indien noodzakelijk, moeilijk aan een bijstandsuitkering komen. Ook bij mensen die al lange tijd op de wachtlijst staan voor geschikte huisvesting valt de voorrang bij het toewijzen van huizen aan vluchtelingen totaal verkeerd.
Zo zegt een alleenstaande geboren en getogen Rotterdammer (25 jaar oud: ‘Moet ik dan eerst hier mijn stad en land uitvluchten om als vluchteling terug te komen en op een presenteerblaadje een huis te krijgen met uitkering!’