Uiteenlopende reacties op dood Hezbollah-leider Nasrallah
(update 30 sept.) De steun die de zaterdag gedode Hezbollah -leider Nasrallah gaf aan Bashar Al Assad gedurende de Syrische burgeroorlog heeft veel mensen van hem afgekeerd . Des ondanks had Nasrallah door zijn jarenlange charismatische optredens nog steeds grote aanhang onder het sjiitische Libanon en Midden Oosten. Tegelijk gold Zijn Hezbollah min of meer als template voor een succesvol samengaan van een militaire en politieke beweging in het Midden Oosten.
Dat dit tegelijkertijd de legitieme staat Libanon ernstig geschaad heeft was voor hem bijzaak in het grotere goed van de vestiging van een Islamitische deelstaat naar Iraans model en het doel van de beëindiging van de staat Israel.
Aanval op Hezbollah gaat door
In Israel en delen van het Soenitische Midden-Oosten waaronder het niet sjiitische deel van Libanon, overheerst vreugde over de dood van de leider van de terreurorganisatie. Intussen gaat Israel door met het vernietigen van zo veel mogelijk militaire capaciteit van Hezbollah. Tegelijk blijft tot verdriet van verwanten van gijzelaars in Israel het doden van Hamas leider Yahya Sinwar een van de belangrijkste doelen.
Als zowel Hezbollah en Hamas, voldoende verzwakt en in ieder geval tijdelijk uitgeschakeld zijn, hoopt Israel te werken aan een nieuwe vorm van samenleven met de Palestijnen. Voor de Libanezen wordt eventuele vreugde over de dood Nasrallah getemperd over het lot en leed van hun eigen land onder het huidige krijgsgeweld. Tienduizenden Libanezen zijn gevlucht uit het zuiden naar de hoogte van het noordelijker gelegen Beiroet. Duizenden die het zich kunnen permitteren, Syrië vervolgt nog steeds tegenstanders van het regime, en een plaats hebben om te verblijven, vluchten ook naar het buurland .
Iran wraak en behoedzaamheid
Iran de grote speler achter de beoogde vernietiging van de staat Israel van Hezbollah en Hamas zweert wraak. De hardste waarschuwingen komen uit Jemen waar een lid van het politbureau van de Houthis waarschuwt voor wraak voor de dood van Nasrallah. Qatar en Turkije geven intussen via diverse kanalen (Al Jazeera en TRT) en toonaarden lucht aan hun verontwaardiging.
In Iran is men ondanks alle krijgshaftige retoriek voorzichtiger geworden. Zo zou opperste leider Ali Khamenei naar een geheime veilige locatie gebracht zodat hij minder makkelijk te treffen zou zijn door een zeer eventuele Israëlische aanval.
In New York bij de VN-vergadering is Iraans minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi actief. In hoeverre het bij woorden en symbolische acties blijft zal de nabije toekomst leren. Duidelijk is wel dat Iran een directe confrontatie met Israel niet wil. Toch vermindert die kans, met twee van zijn proxies zwaar beschadigd, niet.
Bij de Algemene Vergadering ontmoette de Israëlische premier Netanyahu ook de Nederlandse premier Schoof. Dat was voordat de dood van Nasrallah bekend werd.