CALIPSO laat massale nachtelijke migratie onder water zien

Onderzoekers gebruikten de in de ruimte gestationeerde 'lidar' satelliet CALIPSO om de grootste dierenmigratie ter wereld te meten. Die migratie vindt plaats elke nacht weer wanneer kleine zeedieren uit de diepte omhoog zwemmen om zich te voeden met fytoplankton, en vervolgens vlak voor zonsopgang weer naar beneden zwemmen. CALIPSO
Lidar (Light Detection And Ranging) en radar worden als “actieve” sensoren beschouwd omdat ze energiestralen naar de aarde richten – laserlicht in het geval van CALIPSO en radiogolven in het geval van CloudSat – en vervolgens meten hoe de stralen reflecteren op de wolken en aërosolen in de atmosfeer . Andere in een baan om de aarde draaiende wetenschappelijke instrumenten maken gebruik van ‘passieve’ sensoren die het gereflecteerde zonlicht of de straling van de aarde of de wolken meten. De gecombineerde gegevens van CALIPSO en CloudSat leverden nieuwe inzichten op in wolkenstructuren en aerosollagen.
De twee satellieten, die samen op 28 april 2006 werden gelanceerd, cirkelden rond de aarde in zonsynchrone banen van de noord- naar de zuidpool, waarbij ze elke dag in de vroege middag de evenaar passeerden. Ze onderzochten de verticale structuur van de atmosfeer en maten de hoogte van wolken en lagen deeltjes in de lucht, zoals stof, zeezout, as en roet.
Dankzij de unieke en bijna gelijktijdige waarnemingen konden wetenschappers een veel beter inzicht krijgen in verschillende atmosferische processen, waaronder wolkenvorming, atmosferische convectie, neerslag en deeltjestransport.
Tijdens de enorme bosbranden in Australië in 2020 heeft CALIPSO bijvoorbeeld rook waargenomen die tussen de 15 en 19 kilometer boven het aardoppervlak zweefde. Het was hoog genoeg om de stratosfeer te bereiken, een van de hoogste pluimen ooit gemeten.
Calipso, een lidar-satelliet die het begrip van het klimaat, het weer en de luchtkwaliteit in de wereld heeft bevorderd, beëindigde zijn wetenschappelijke missie op 1 augustus 2023.
(bron NASA)