Kalender eert vrouwen in de geschiedenis

Er zullen niet veel mensen zijn die nu al een kalender voor 2024 zullen aanschaffen. Desondanks heeft de cover van de Vrouwen in de Geschiedenis Kalender een dusdanig aantrekkelijk karakter dat aanschaffen bijna verplicht is. Op de cover staat het portret van de schilderes Frieda Kahlo over wiens leven al veel is gepubliceerd. Dat wekt nieuwsgierigheid op over wat de vrouwenkalender over haar te melden heeft; zeker na lezing van de kop in de kalenderinleiding “Hoe je vrouwen uit de geschiedenis weert”.
De kalender bevat biografische portretten en citaten van vrouwen over de hele wereld. De portretten passen precies op de achterkant van een A5-kalenderblad. Even scheuren dus en de achterkant lezen. De inleiding vraagt al naar meer informatie die vast op het wereldwijde web is te vinden.
Female Socceroos
Zo kwam deze recensent aan de informatie over het Australische vrouwenvoetbalteam: de Matildas. In 1995 was de bijnaam Female Socceroos, hetgeen een verwijzing was naar de Australische kangoeroes. Daarna kregen de professioneel voetballende vrouwen de bijnaam Matildas naar het Australische liedje Waltzing Matilda.
Het zou eigenlijk een mooiere referentie zijn geweest naar het zogenoemde Matilda-effect. Misschien is dat te ver gezocht voor de Australiërs, want bij dat in 1993 geïntroduceerde effect gaat het over de achtergestelde rol van vrouwelijke wetenschappers. Hun prestaties worden ten onrechte toegeschreven aan die van hun mannelijke collega’s.
Die informatie staat in de inleiding van Vrouwen in de Geschiedenis met de aanvulling dat Matilda Joslyn Gage de manier van doen als eerste in haar essay ‘Women as Inventor’ beschreef. Dat essay werd in 1883 gepubliceerd in de North American Review.
De kalender gaat zeker de 365 dagen van 2024 door met de beschrijving van krachtige vrouwen uit de geschiedenis. Zo staat de biografie van Elisabeth Kübler-Ross op de achterkant van het kalenderblad van haar geboortedag 8 juli. Zij was de pionier van waardig doodgaan en stervensbegeleiding. Op het blad 24 – 25 augustus staat Edith Schippers die de eerste vrouwelijke kabinetsinformateur was. Haar geboortedag is 25 augustus.
De geschiedenis zal leren of ze nog betrokken zal zijn bij de afwikkeling van de verkiezingen die in november zullen worden gehouden.
Wel Trijn van Leemput...
Het staat vast dat er in de politiek en overige geledingen van de samenleving te weinig vrouwen een vooraanstaande rol hebben. Als ze die hebben, wordt in voorkomende gevallen hun kop boven het spreekwoordelijke maaiveld afgehakt. De aanschaf van Vrouwen in de Geschiedenis is dus al een reden om de kalender aan te schaffen om inspiratie op te doen van vrouwen die hun stempel drukten als (podium) kunstenaar, onderzoeken, atleet, schrijfster of klokkenluider
En tenslotte dit . . . het is jammer dat op 2 mei niet ook de biografie van veelzijdig in Rotterdam wonend en werkend dichteres Jana Beranová staat, Zij zou op die datum zeker een plaats op deze kalender verdienen. Nu staat er op 2 mei alleen de ‘heldin van Utrecht’ Trijn van Leemput staat. Die leefde van circa 1530 tot 1607. Nuttig en leerzaam om te weten, maar wat meer actualiteit kan ook gaan kwaad.
Vrouwen in de geschiedenis kalender 2024. Omniboek. 640 pagina’s. €16,99.