'Earth Overshoot Day' dit jaar op 2 augustus
We zijn een beetje als een groepje ruimtevaarders die een heel lange reis maken. Door ongelukjes zijn er onderweg steeds meer kleine ruimtevaardertjes bij gekomen, de voorraadkast is daar niet op berekend en ze hebben nog een lange reis te gaan.
Earth Overshoot Day markeert volgens Global Footprint Network de datum waarop de vraag van de mensheid naar ecologische hulpbronnen en diensten groter is dan wat de aarde in dat jaar kan regenereren. Elk jaar begint de meting bij nul. Dus Overshoot Day geeft bij benadering (we blijven afhankelijk van data en rekenmethodes) aan hoeveel we als gezamenlijke aardbewoners per jaar interen op onze globale voorraden.
De ecologische voetafdruk van de mensheid en de biocapaciteit van de planeet wereldwijd in hectare per persoon van 1961 tot 2022 (editie 2023). data.footprintnetwork.org
Global Footprint Network (GFN) bestaat uit een internationale groep wetenschapsbeoefenaren en beleidsmakers. Ze baseert zich vooral op datasets van de Verenigde Naties. GFN stelt dat haar rekenmethoden de kloof laten zien tussen de menselijke vraag en het vermogen van de aarde en ons allen om de globale voorraad aan te vullen. Volgens hen is de vraag nu rond 1,8 maal groter dan wat de planeet regenereert. GFN erkent dat hun datasets kunnen worden verbeterd en dat er meer details kunnen worden toegevoegd. GFN denkt tegelijk dat de consumptiekant doorgaans de menselijke vraag onderschatten, aangezien niet alle aspecten worden gemeten (er zijn hiaten in de VN-gegevens). Als meer data beschikbaar zouden zijn, zou de datum nog eerder vallen. |
Op basis van het resultaat van alle gegevensextrapolaties en geanalyseerde factoren concludeerde Global Footprint Network dat Earth Overshoot Day dit jaar op 2 augustus valt. Dat is een dag later als vorig jaar. Het dieptepunt lag in 2018 op 25 juli. Het gaat dus iets beter, maar de voorraadkast wordt dus wel steeds wat leger.
Meer info GFN Research Report (Engels)