Minister Mali wil VN het land uit. Gemengde berichten over referendum

Circa 8,5 van de 21 miljoen Malinezen zouden in een referendum stemmen over wijziging van de grondwet. Daarin zou naast beter toezicht op de begroting en meer zeggingskracht voor twaalf regio's ook de president meer bevoegdheden krijgen.
De oppositie zegt dat juist de huidige junta geen recht heeft een dergelijk referendum te organiseren. De VN verwelkomt het referendum omdat het een stap zou moeten betekenen in de richting van nieuwe democratische verkiezingen. Presidentverkiezingen staan gepland voor februari 2024.
De eerste berichten van onder meer de organisaties Modele Mali een samenwerkingsverband van 43 Malinese organisaties die toezien op de verkiezingen en Observatoire stemmen niet optimistisch over het referendum. In Mopti zou in 80 stembureaus wegens onveiligheid niet gestemd zijn . Ook in kleinere steden als Kidal, Tessalit, Aguelhok, Ashiboko en Tenessako zou volgens Observatoire om dezelfde redenen niet gestemd zijn.
De ironie wil dat de Malinese minister van Buitenlandse Zaken, Abdoulaye Diop, op 16 juni opriep tot de onmiddellijke terugtrekking van de vredesmissie van de Verenigde Naties uit zijn land. Diop vertelde de VN-Veiligheidsraad (UNSC) dat Mali de 17000 mens sterke Stabilisatie macht van de VN in Mali, MINUSMA, zo snel mogelijk het land uit wilde hebben.
Sinds 2013-2014, nadat zwaar bewapende Toeareg strijders die voor Gadhafi hadden gevochten na de onbezonnen NATO operatie tegen Libie terugkeerden in Mali, verkeren grote delen van het land in staat van vrijwel permanente crisis en burgeroorlog . Verschillende Islamistische groepen hetzij aan IS, het zij aan Al Quaida gelieerd, vechten tegen het leger, tegen de politie, tegen, of soms met, de Toeareg. Naast de democratie, zijn vooral gewone Malinese burgers, vooral de deels nomadische, deels sedidentaire plattelandsbevolking slachtoffer. Om die reden besloot de Veiligheidsraad van de VN het land hulp te geven bij stabilisatie en bescherming van de bevolking.
Nu bijna 10 jaar later en weer enkele staatsgrepen later, de laatste is van 2021, is de democratie opnieuw opgeschort, gaan het Malinese leger en diverse groepen opstandelingen zich soms buiten aan misdrijven tegen delen van de plattelandsbevolking. Met dat verschil dat ze nu bijgestaan worden door een duizendtal Russische Wagner troepen.
Intussen is de oproep van Malinese minister Diop om de VN-missie weg te sturen, consistent met de door Poetins Rusland gevoede polarisatie die zuidelijk van de Sahara in Mali, Burkina Faso, CAR en Soedan zijn sporen achterlaat .