Staat Mali er alleen voor? Frankrijk en andere geallieerden trekken zich terug.
In een gezamenlijke verklaring** vanuit het presidentieel Élysée-paleis op donderdag, kondigden Frankrijk en geallieerde landen aan dat ze hun troepen uit Mali terugtrekken.
'Als gevolg van meerdere obstakels van de Malinese overgangsautoriteiten, zijn Canada en de Europese staten die naast Operatie Barkhane en binnen de Task Force Takuba opereren van mening dat niet langer wordt voldaan aan de politieke, operationele en juridische voorwaarden om hun huidige militaire inzet in de strijd tegen het terrorisme in Mali effectief voort te zetten. Ze hebben daarom besloten een begin te maken met de gecoördineerde terugtrekking van Malinees grondgebiedvan van hun respectieve militaire middelen. In nauwe samenwerking met de buurlanden spraken ze ook hun bereidheid uit om zich in de regio te blijven inzetten in overeenstemming met hun respectieve grondwettelijke procedures.'
Na het NATO debacle in Libië van 2011, Gadhaffi was dood , de oorlog gewonnen, maar het land en West Afrika waren verloren. De echte burgeroorlog in Libië , met Rusland, Turkije, en de EU als proxy machten moest nog beginnen. Intussen waren enkele duizenden Toeareg, ooit in dienst van Gadhaffi, met wapens en al via Algerije en Niger terug naar huis in Noord-Mali en Noord- Niger gegaan. Niger kon het nog bolwerken maar Mali niet. Daar werd president Amadou Toumani Touré op 22 maart 2012, vlak voor nieuw geplande democratische verkiezingen en vlak voor hij zou aftreden – in tegenstelling tot veel andere Afrikaanse leiders hield Amadou Touré zich aan de democratische spelregels- vlak daarvoor dus. werd hij door ontevreden soldaten afgezet en daarmee begon de politieke crisis van Mali die tot op vandaag voortduurt. Donderdag trekt Frankrijk dat vanaf 2013 op uitnodiging van de Malinese regering naast het Malinese leger tegen veelal jihadistische strijdgroepen strijdt, zich terug. Met bondgenoten.
De militaire regering van Mali staat er intussen nu niet helemaal voor. Met name Rusland, wiens huurlingen van de Wagner Group er al eerder actief was en vertegenwoordigers van landen als Algerije, Turkije en Iran zouden er volgens onbevestigde berichten hun diensten komen aanbieden. Het is zeer de vraag of dat de terugtrekking van 5100 Franse troepen met alle logistieke, diplomatieke en inlichtingen support die daar bij hoort kan goedmaken. In die zin ziet de toekomst voor het sinds 2012 zo geplaagde land er niet goed uit.
** Ondertekenaars zijn: België; Benin; Canada; Tsjaad ; Tsjechische Republiek ; Denemarken ; Estland ; Frankrijk; Duitsland ; Ghana; Hongarije ; Italië ; Ivoorkust ; Litouwen ; Mauritanië ; Nederland ; Niger; Noorwegen ; Portugal ; Roemenië ; Senegal ; Slowakije ; Slovenië ; Zweden ; Togo; Europese raad ; Europese Commissie ; Hoge Vertegenwoordiger voor de Coalitie voor de Sahel; Commissie van de Afrikaanse Unie.