Kort niews: Protesten tegen 'Russische' kapitaalwet in Georgië hebben succes
De aanhoudende en heftige protesten in Georgië tegen een nieuwe wet die bedrijven met meer dan 20% buitenlands kapitaal hebben succes gehad. De Georgische regering heeft het omstreden wetsvoorstel dat op een meerderheid in het parlement kon rekenen, ingetrokken.
De wet werd algemeen gezien als een poging van de regering om - naar eerder Russisch voorbeeld in 2012 - meer controle over de media te krijgen.
De nieuwe wet zou ook een sta in de weg zijn voor verdere toenadering tot de EU. Georgië heeft de kandidaat status voor het lidmaatschap van de Europese Unie aangevraagd maar voldoet tot nu toe niet aan de voorwaarden.
Nu de wet van tafel is - Regeringspartij Georgische Droom zei 'confrontatie in de samenleving te willen verminderen' - is dat obstakel min of meer geweken. De intrekking volgde op een nacht vol demonstratief geweld voor het parlement in de hoofdstad Tbilisi met heftige confrontaties tussen oproerpolitie en demonstranten.
De EU schreef op Twitter: We verwelkomen de aankondiging van de regerende partij om ontwerpwetgeving over "buitenlandse invloed" in te trekken. We moedigen alle politieke leiders in GE 🇬🇪 aan om pro-EU 🇪🇺hervormingen te hervatten, op een inclusieve en constructieve manier en in overeenstemming met de 12 prioriteiten voor Georgië om de status van kandidaat-lidstaat te bereiken |
Eerste minister Gharibashvili beweerde eerder dat de nieuwe wet oude Amerikaanse imiteerde. Rusland zei hetzelfde in 2012 bij invoering van een soortgelijke wet. De Georgische president Zourabichvili daarentegen steunde de demonstranten.
De Georgische regio's Abchazië en Zuid-Ossetië sinds de Russisch-Georgische Oorlog in 2008 feitelijk door Rusland bezet. Naast de Russische veroveringsoorlog in Oekraïne reden waarom dat land sterk gewantrouwd wordt in Georgië.