Orion nadert verste punt van ruimtereis
Na een succesvolle lancering op woensdag 16 november, is NASA's onbemande Orion-ruimtevaartuig op weg naar de maan voor een missie van 25,5 dag voorbij de maan.
Op de video hieronder is de aarde net voorbij het Orion-ruimtevaartuig vanaf de andere kant van de maan. De video is gemaakt op de zesde dag van de Artemis I-missie door een camera op het puntje van een van de zonnepanelen van Orion. Het ruimtevaartuig bereidde zich voor op de Outbound Powered Flyby-manoeuvre die het op ongeveer 125 kilometer van het maanoppervlak zou brengen, de dichtste nadering van de onbemande Artemis I-missie, voordat het in een verre baan rond de maan zou gaan. Het ruimtevaartuig kwam zondag 20 november het zwaartekrachtsveld van de maan binnen, waardoor de maan, in plaats van de aarde, de belangrijkste zwaartekracht op het ruimtevaartuig was.
Orion kwam vrijdag 25 november met een tweede manoeuvre in een verre baan voorbij de maan. De baan bevindt zich op grote hoogte van het oppervlak van de maan. Hij is "retrograde" omdat Orion rond de maan zal reizen in tegengestelde richting van de maan rond de aarde. Deze baan zorgt voor een zeer stabiele baan waar weinig brandstof nodig is om te blijven voor een lange reis in de diepe ruimte om de systemen van Orion op de proef te stellen in een extreme omgeving ver van de aarde.
Orion reisde op 25 november ongeveer 92230 kilometer voorbij de maan. Op het verste punt van de maan, op zaterdag 26 november, brak Orion het record van Apollo 13 voor de verste afstand die is afgelegd door een ruimtevaartuig ontworpen voor mensen. De capsule bereikt zijn maximale afstand vanaf de aarde van 432.370 kilometer op maandag 28 november.
Vanaf maandag 21 november is in totaal ongeveer 3.700 pond drijfgas gebruikt, ongeveer 75 pond minder dan de verwachte waarden voor de lancering. Er is meer dan 2.000 pond aan marge beschikbaar ten opzichte van wat gepland is voor gebruik tijdens de missie, dat is ongeveer 200 pond meer dan verwacht bij de lancering.