Nederland en de zeespiegelstijging
De zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust is aan het versnellen. Dat meldden wetenschappers van de TU Delft onlangs in een nieuwe studie. Versneld wil dan zeggen, sneller dan tot nu toe als wetenschappelijke consensus aangenomen.
Deltares publiceerde onlangs een nieuwe studie waarin serieus rekening gehouden wordt met die (dus versnelde) zeespegelstijging. In de studie wordt uitgegaan van cijfers het internationale klimaatpanel IPCC. Daarin wordt gesteld dat binnen ongeveer anderhalve eeuw, ook als de temperatuurstijging binnen de anderhalve graad celsius van het Parijs akkoord zou blijven, zo'n 2 tot 3 meter zou kunnen zijn. In alle gevallen blijft het heel moeilijk om precies de stijging per jaar voor bepaalde perioden te voorspellen omdat er zoveel variabelen zijn. Bijvoorbeeld zoiets onvoorspelbaars als de massale methaanuitstoot door de gaslekkage in de Oostzee heeft invloed, oorlogen hebben invloed, de snelheid van energietransitie, complexe weerssystemen, consumptie en bevolkingsaanwas.
Deltares geeft vier oplossingsrichtingen aan voor vroegtijdige adaptatie aan die stijging. Daarbij moet bedacht worden dat snelle zeespiegelstijging behalve grotere druk op de kusten en natuurgebieden zoals de Wadden ook het probleem van afwatering van rivieren en regenwater uit het achterland nijpender maakt. Die moeten immers in een hoger staande zee afwateren.
De Nieuwe Waterweg speelt daarin, als een van de grote economische en afwaterings aders van West Europa, Nederland en Rotterdam een grote rol.
Twee van de vier onderstaande door Deltares aangegeven oplossingsrichtingen hebben daarom direct met de Waterweg te maken.
1 Beschermen-open: Maeslantkering vaker gesloten
'In deze oplossingsrichting blijft de Nieuwe Waterweg afsluitbaar open. De huidige Maeslantkering zal vaker moeten sluiten vanwege de stijgende zeespiegel en om dat te kunnen doen, aangepast of vervangen moeten worden. Een andere optie is het verhogen van het
sluitpeil. Om de zeespiegelstijging in combinatie met de hogere piekafvoeren te accommoderen zijn hogere dijken nodig of brede overslagbestendige dijken in combinatie met aangepast bouwen'
Maeslantkering Bld V&M uit video Rijkswaterstaat
2 Beschermen-gesloten Waterweg met dam
Niet voor niets is Beschermen-gesloten een van de mogelijke oplossingsrichtingen. Daarin wordt de Maeslantkering vervangen door een dam met zeesluizen ernaast waar dan alleen bij laag water middels spuien op zee wordt afgewaterd.
3 Meebewegen
Het beperken van de gevolgen van zeespiegelstijging door meer ruimte te geven aan het water en door het vermijden van bouwen in risicogebieden, door aangepast te gaan bouwen en meer te gaan bouwen en te gaan verplaatsen naar hoger gelegen Nederland.
4 Zeewaarts
Het maken van een bredere kuststreek die opvang biedt voor een stijgende zeespiegel een nieuwe kust bestaande uit één of meerdere eiland(en) in combinatie met dammen en een randmeer ontstaat meer ruimte voor woningbouw en waterberging.
Het meest drastisch is nog de het internationale project voor een mogelijke Noordzeedam tussen Noorwegen en Schotland.
Tot zover in het kort de scenario's van Deltares .
Het hele rapportAnalyse van bouwstenen en adaptatiepaden voor aanpassen aan zeespiegelstijging in Nederland is hier te lezen.