Redactioneel: week 33 / 34
De huidige aftocht uit Afghanistan laat zien waar de grenzen van Nation Building liggen, al was dat volgens Joe Biden en de drie presidenten voor hem in Afghanistan nooit de bedoeling geweest. Wel die van een deel van het Nederlands parlement die de situatie daar, met een vriendelijke politiemissie in Kunduz, soms anders inschatte. Zie daar enige dilemma's van de eigentijdse democratische humanitaire politiek. Tony Blair maakte overigens op zijn website niet geheel onterecht gehakt van Joe Biden's argumenten.
Kunnen we ons wat humanitaire vraagstukken nog ambivalentie veroorloven, met de fysieke toekomst van de planeet die aan het eind van de eeuw zo n 10 miljard mensen huisvest? Het laatste IPCC rapport van de VN maakt voor wie het nog niet in de gaten had, de noodzaak van ingrijpende zeer grootschalige inperking van onze uitstoort van broeikasgassen nog duidelijker. Terecht merkte NRC op 9 augustus dat we in de ‘eeuw van het klimaat’ terecht gekomen zijn. Dat is geen kwestie van mondiale of landelijke politiek, dat speelt evengoed op het niveau van het Oude Westen of pakweg de Oude Binnenweg.
Daar en overal in Rotterdam zou meer ruimte moeten komen voor huisvesting betoogt Han vander Horst deze week. Dan was er ook nog corona. Veel mensen gaan nu het kan op vakantie. Terecht, reizen en nieuwe contacten verruimen de blik, maar velen gaan dit jaar ook minder ver weg of blijven ook thuis zoals columnisten Janny Kok en Corry Gryn. Ze beschrijven hun belevenissen thuis. Manuel Kneepkens schrijft vanuit Friesland op de wolven in Nederland. Dicht bij zijn vakantiestulp in Friesland sloeg Hans Wiegel onlangs de eerste paal voor een 150 kilometer lang wolvenhek. Maar houdt het hek de wolven wel allemaal tegen?
Martin Reekers reflecteert, bijgekomen van Frankrijk, op Rusland dat rekent op de weldenkendheid van de Taliban en Ephraïm Meir bezocht Zuid Afrika op zoek naar de roots van Ghandi die hij vergelijkt met Levinas, beiden op verschillende wijze , mannen van de vrede.