woensdag 27 oktober 2021

webMagazine over stad, cultuur
en wereld

Wolf en Wiegel. Foto Gary Kramer cco
24
aug

Wolvenvakantieland

Ik breng mijn vakantie nogal eens in Friesland door. Dat komt omdat ik een 100 % Friezin getrouwd heb. Uit het roemrijke geslacht Wolda. Jawel! Mijn geliefde stamt rechtstreeks af van Grutte Pie , die in de Hollanders  in de slag bij Warns op 26 september 1345  definitief wist te verslaan, zodat onze landgenoten daar in het Hoge Noorden zichzelf sindsdien als Vrije Friezen zien.   

Frankrijk, het buitenland waar wij in betere tijden meestal naar toe plachten te gaan, had dit jaar dankzij Macrons strenge Corona-maatregelen, niets aanlokkelijks voor ons. Dus zijn we in het Heitelan neer gestreken. In een waarlijk tiny house , een verbouwde schuur in het bezit van de Woldas. Een ideale schrijfhut.  

Het is in de vlek Hinnaart, 65 zielen, waarvan er  en 31 op het Kerkhof liggen. Kortom, het is er doodstil. Soms stijgt er een zwaan op uit de wei voor ons, soms ligt aldaar zwart-bont vee te herkauwen.
Meestal zelfs dat niet. En is die greid voor ons huisje, een grote groene lege vlakte tot aan de wolkenpartijen aan de horizon.

Het enige lawaai: de nu en dan passerende gigantische tractoren met aanhang. Dat  zijn de boeren, de agro-industriëlen, nu eens niet op weg naar het Malieveld, maar om het gemaaide gras op te halen van hun land of om er mest in te injecteren. Dit laatste, tot afgrijzen van de D66-gruttos en de Groen Links- kieviten alhier. Want het verziekt het grondwater. Maar de luide protesten van beide bedreigde vogelsoorten zijn vooralsnog vergeefs.  

En dan heb je ook nog de JSF, die nu en dan knalhard over ons huisje vliegt vanaf de vliegtuigbasis  Leeuwarden - om die vlerk van een Poetin er maar weer eens aan te herinneren dat ons kleine landje aan de Noordzee toch echt wel krachtig verdedigd wordt. Het gebeurt niet vaak. Want zo'n vlucht van nauwelijks 12 minuten, Leeuwarden-Maastricht, heen en terug, blijkt uiterst kostbaar te zijn. Defensie bezuinigt er zwaar op. Dat komt dus de rust in onze buurtschap zeer ten goede.

Zoals gezegd, in Hinnaart valt niets te doen. Hollanders zijn hier sinds de Slag bij Warns nooit meer gezien. Maar andere toeristen ook niet. Daar gaat nu verandering in komen! Want inmiddels heeft ons buurtschapje een attractie: de eerste paal voor een hek on de provincie Friesland van Lemmer tot Lauwersoog. 
Tegen de wolf!

150 kilometer hekwerk van anderhalve meter hoog moet er komen. Hier en daar onderbroken door de broodnodige verkeersdoorgangen. Die worden voorzien van fladderlinten, sluizen en lichtgevende strepen voor in de nacht, zo melden de media alhier. Het idee is dat de wolf het aldus te gevaarlijk zal vinden om zo'n doorgang te betreden.

We moeten nog zien of dat zo is. Dinsdag 29 juni jl. sloeg niemand minder dan Ere-Fries Hans Wiegel de eerste paal voor dit wolvenhek rond Friesland. Dat hek is dus gericht tegen de 'reëel bestaande' wolf (Canis Lupus). Maar wat gaat er gebeuren met al die de andere wolven onder ons? Want Nederland is een notoir Wolvenland!

Allereerst zijn daar de Geldwolven. De  bankiers en anderen met hun exorbitante salarissen en dito bonussen.
Dan de Wolven in Schaapskleren. De ceo's van zorginstellingen en woninbouwverenigingen, die zichzelf salarissen ver boven de Balkenende- norm toebedelen...
En dan hebben we ook nog sinds kort Sywert de Mondkapjeswolf.

Wiegel, nu doorpakken! 
Pak je allereerst je eigen VVD aan! Maar neem het huidige CDA ook maar mee! 

Sla de Wolven, Herder!
 

Deel dit bericht met je vrienden!

Manuel Kneepkens

Manuel Kneepkens

M.M.M. (Manuel) Kneepkens (Heerlen, 26 februari 1942) is een Nederlands dichter, publicist, politicus en jurist-criminoloog. 

Na het gymnasium op het Bernardinuscollege ging hij in Leiden rechten en criminologie studeren. In 1971 vertrok hij naar de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Daar was hij 23 jaar docent strafrecht en criminologie.

Overzicht columns