Knipperlicht aan het eind van de tunnel
In landen waar de corona epidemie over zijn meest destructieve hoogtepunt heen is worden de eerste stappen gezet naar hervatting van iets als normaal leven. Maar dat nieuwe normaal is nog lang geen leven zonder de dreiging van het virus. Het is voorlopig hooguit een vorm van co-existeren van samenleven met het virus. Voor hoe lang zal moeten blijken.
In grote lijnen golft het virus van het oosten naar het westen over de aarde. Begonnen in de Volksrepubliek China vervolgens door omliggende Aziatische landen zoals Zuid Korea en Taiwan, dat van China geen apart land genoemd mag worden. Daarna via West-Azie, Iran en natuurlijk, vooral dankzij het nu werkeloze vliegverkeer, naar het westen. Intussen hebben de meeste Europese landen, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk het hoogtepunt van de eerste golf enigszins achter de rug. Ze zijn nu langzaam bezig met voorzichtige stappen naar hervatting van het economische en maatschappelijke leven. Ze lijken het hoogtepunt van wat waarschijnlijk de eerste epidemische golf was, achter de rug. Allemaal weten ze dat zonder beschermende maatregelen de epidemie weer kan oplaaien. Rusland is in die oost-west beweging, een uitzondering. Daar lijkt de epidemie nu pas zijn volle omvang te bereiken en ook Afrika is relatief laat door de pandemie bereikt. Aan de overkant van de oceaan woest de pandemie nu op zijn hevigst.
Er is geen vaccin, er zijn omtrent immuniteit veel onbekenden, zonder bescherming kan zo weer een nieuwe epidemiegolf ontstaan. Dat moet je ernst nemen. Covid-19 is geen griepje en alle geneesmiddelen verkeren nog in proefstadium . Zo komt de Oostenrijkse kanselier Kurz op een persconferentie nadrukkelijk op met een mondkapje dat hij pas afzet als hij bekend maakt dat de lockdown in het land versoepelt wordt. De uitbraak is gestabiliseerd. Een nieuwe fase begint.
Kanselier Sebastian Kurz op de Duitse TV Foto RG
Noodzakelijk is het voor de economie, voor de cultuur, voor de gewone gezondheidszorg, voor alle dingen waar we van houden of opnieuw zijn gaan houden in onze samenleving. Al zullen juist café s, restaurants, sportwedstrijden, theaters lange tijd niet het zelfde zijn. Hoe lang? Als er een vaccin ontwikkeld kan worden - op verschillende plaatsen in de wereld wordt daar hard aan gewerkt- en grootschalig geproduceerd en in omloop kan worden gebracht, misschien in de loop van volgend jaar. Niemand die het nog weet.
Samenleven met het virus
In een kort geleden in Science gepubliceerde en al rap veel geciteerde studie, ontwikkelden de auteurs meerdere modellen voor de ontwikkeling van de epidemie in de nabije toekomst. Als variabelen namen ze de mate van maatregelen en de al dan niet te verkrijgen langdurige immuniteit via vaccins of natuurlijke afweerafstoffen. Afhankelijk van de parameters kwamen ze uit op een duur tussen de anderhalf en vier jaar. Dat komt overeen met het Nederlandse onderzoek van de vakgroep van Luc Coffeng van het Erasmus MC dat in dezelfde richting wijst. De epidemie zal afhankelijk van de maatregelen voorlopig periodiek steeds weer oplaaien. Knipperlicht dus aan het eind van de tunnel.
In Toscane openen morgen -geen slecht teken- enkele boekwinkels weer hun deuren evenals winkels voor kinderkleding. Met houden van afstand, mondkapjes en desinfectanten bij de hand. In Denemarken gingen scholen weer open voor kinderen tot elf jaar die moeten dan op twee meter afstand van elkaar zitten en mogen niets aan elkaar doorgeven. In Spanje dat een nogal totale lockdown kent worden verschillende economische sectoren zoals de bouw hervat.
Bericht opening boekwinkels Toscane in krant La Repubblica 15 april
Ook Nederland komt weer geleidelijk op stoom. Kledingwinkels bedenken maatregelen en gaan weer open. Verschillende sectoren van economie en samenleving is gevraagd eigen plannen te ontwikkelen om -zo veilig mogelijk voor het virus - de draad weer op te pakken. De bioscoopbond heeft al een plan ingediend. Aan het begin van de lockdown gingen enkele cinema's nog door met steeds enkele stoelen tussenruimte rond de enkele bezoeker. Zoiets - plus hygiënische maatregelen en duidelijke waarschuwingen overal en toezicht op naleving daarvan- zal het worden.
Voor dat filmliefhebbers bioscoopbezoek weer gewoon zullen vinden zal het wel even duren. Toen in China 500 bioscopen rond 8 april weer open gingen waren er gemiddeld twee bezoekers per voorstelling. Veel mensen hebben eerst andere achterstanden in te halen.
Voor theater- en muziekopvoeringen zal dat economisch moeilijker worden - met name theateropvoeringen zijn relatief duur- maar zullen soortgelijke maatregelen volgen samen met financiële steunpakketten. Het kabinet maakte vandaag bekend daar voor de culturele sector een substantieel bedrag voor extra financiële steunmaatregelen uit te trekken.
Zuid Korea heeft onder meer met een zeer uitvoerig testprogramma en lockdown de verspreiding te staan weten te brengen. Nu de teugels gevierd worden en horeca en clubs weer opengaan ontstaan nieuwe problemen. De jongere generatie kan mogelijk voor 'stille -ongemerkte - verspreiding' gaan zorgen. In Korea waren 27% van de Covid-19 patiënten twintigers. Ze waren daarmee de grootste leeftijdsgroep. Daarachter kwamen vijftigers die 18% van totale patiëntenbestand uitmaakten.
Het nieuwe normaal
Volgende week moeten in Nederland alle plannen voor hervatting van economische, culturele en andere maatschappelijke activiteiten geëvalueerd zijn. Tot zover moeten we ons behelpen met een voorstelling van de het nieuwe normaal, de anderhalve economie inclusief horeca - aan de toog staan mag niet meer- in de nog langdurende tijd van de pandemie. Zeker is dat we daarin, noodgedwongen, moeten samenleven met het virus.