Megaschip ,,Pieter Schelte” vernoemd naar oud-nazi Pieter Schelte Heerema
Het huidige Heeremaconcern heeft overigens qua politieke lading hier niets meer te mee maken. Na het overlijden van de pionier van de wereldwijde offshore industrie neemt aanvankelijk zoon Edward Heerema de leiding over. In de jaren tachtig krijgt hij ruzie met zijn broers Pieter en Hugo. Zoon Edward Heerema begint een eigen offshore bedrijf onder de naam Allseas. Hij is nu een gevierd internationaal ondernemer.
Edward Heerema geeft opdracht tot de bouw van het megaschip. Het wordt een van de grootste schepen ter wereld met een lengte van 360 meter en een breedte van 117 meter dat vanaf 2010 de oceanen moet gaan bevaren. Primair doel van deze catamaran van twee aan elkaar gekoppelde schepen met daarop reusachtige kranen is het ontmantelen van verouderde olieboorplatforms zoals die nog op de Noordzee of in de Golf van Mexico te vinden zijn.
Het schip is ondergebracht in de firma Exalibur Engineering, een firma van Edward Heerema. Volgens via de Wet Openbaar Bestuur verkregen stukken heeft het ministerie van Economische Zaken aan deze firma een bedrag van 810.677 euro overgemaakt als bijdrage in de ontwikkelingskosten van het schip. Er was volgens die stukken zelfs ruimte om tot een miljoen euro te gaan. Uiteraard is het schip zoals het nu gebouwd wordt een technisch hoogstandje, maar de vraag kan gesteld worden of er op het ministerie van Economische Zaken geen enkele (oudere) ambtenaar aanwezig was bij wie een belletje is gaan rinkelen. Recent gaan er geruchten dat Edward Heerema problemen heeft met de totale financiering van dit mammoetproject.
Zwarte weduwe
Volgens de inmiddels overleden weduwe van nazi-leider Rostvan Tonningen had zoon Edward Heerema veel op met het gedachtengoed van zijn vader. Hij benaderde haar onder meer om inzage te krijgen in een lijst van haar sympathisanten ten behoeve van een Vlaams rechts radicaal tijdschrift.
Vader Pieter Schelte Heerema wordt in 1935 al lid van de NNSAP. Nazi’s ter rechterzijde van de NSB. Bij de inval in Rusland dient hij bij de Waffen SS divisie Wiking, die moordend en plunderend oprukt. SS leider Heinrich Himmler laat zijn oog op hem vallen. Heerema wordt directeur van de Nederlandse Oost Compagnie. Een SS onderneming die in de bezette oostelijke gebieden gaat koloniseren. Honderden Nederlandse dwangarbeiders zijn onder de naam SS Frontarbeiter hierbij om het leven gekomen. Na de oorlog heeft hij machtige beschermers. Hij wordt vanwege zijn deelname aan de Waffen SS alleen maar uit zijn Nederlanderschap gezet. Hij vertrekt naar Venezuela waar hij de grondslag legt voor zijn latere offshore wereldconcern.