Willem Kruk: ‘Afscheid van mezelf’

(Door Jim Postma)
ROTTERDAM – Bekende Nederlandse mannen, zoals voetballers en zangers, is deze maand gevraagd hun snorren te laten staan in het kader voor een actie tegen prostaatkanker.
Willem Kruk (73) is in ieder geval een minof meer bekende Rotterdammer.Zo’n drie jaar geleden kreeg hij voor het eerst te horen dat bij hem deze ziekte was geconstateerd. ,,Dat werd mijn wake-up-call’’, zegt hij vanuit zijn ziekbed. ,,Vanwege mijn nog korte levensverwachting besloot ik mijn bizarre levensverhaal in boekvorm te vertellen.’’
Zojuist is dit boek verschenen onder de titel ‘Afscheid van mezelf’, zo’n 200 pagina’s levensgeschiedenis bij uitgeverij ‘Meneer de Uil’. Nog net op tijd. In bekende cafés als De Schouw, Timmer, Wester Paviljoen en Ari in het centrum van de stad hangen reeds de posters met de aankondiging van de presentatie. Die was gepland aan het einde van deze maand bij boekhandel Van Gennep aan de Oude Binnenweg.
Val
Maar na een noodlottige val vorige week in zijn huis in de Bellevoystraat 142 zal het er niet meer van komen. Willem Kruk is bezig, naast van zich zelf, nu ook afscheid te nemen van geliefden, vrienden en vele kennissen.
In de Rotterdamse zaken- en horecawereld staat hij bekend als een innemende en hartelijke ondernemer. Zo bouwde hij in de haven in de zeventiger en tachtiger jaren als pompspecialist een succesvol bedrijf op. Eerst Mafaro en later IPEC. Hij werd er miljonair mee. Maar na een mislukt zakenavontuur met restaurants in Oostenrijk werd hij ‘ridder te voet’. Begin negentiger jaren kwam hij geheel berooid terug naar Rotterdam en was dus terug bij af.
Daarvoor was hij hier eigenaar van enkele cafés, waaronder café ‘De Puinhoop’ in het Oude Noorden. ,,In die tijd was mijn leven ook een ware puinhoop als gevolg van een echtscheiding’’, zo is zijn biografie te lezen.
Drama
Wat zijn leven als geen ander heeft getekend was het dramatische ongeval van zijn twee kleine kinderen Nathalie en Serge in de zestiger jaren. Hij vertelt daar zelf over in zijn boek: ,,Het was op een zondagmiddag dat ik met mijn gezin ging eten bij restaurant Seip in Meerkerk. Op een koude dag in februari, een hele sombere dag. Binnen in het restaurant was het warm en gezellig. Toen we heerlijk hadden gegeten zaten we nagenietend nog wat na te praten toen mijn zoontje Serge vroeg of hij alvast met zijn zusje mocht gaan buiten spelen.
Dat mocht. En die toestemming van mij is de meest betreurde goedkeuring die ik in mijn leven ooit heb gegeven.
Toen mijn vrouw en ik uitgelaten naar buiten liepen en Nathalie en Serge riepen, waren ze er niet. Onze kinderen waren tijdens het spelen in het Merwedekanaal verdronken…’’.
Zijn toenmalige vrouw Rita heeft de dood van deze twee kleuters nooit meer kunnen verwerken, evenals Willem Kruk zelf. Dit vreselijke ongeval vormde het begin van het uit elkaar groeien in hun huwelijk en leidde uiteindelijk tot hun echtscheiding.
Stadspartij
In de negentiger jaren begon Kruk samen met onder meer Manuel Kneepkens de Stadspartij, die vlak na de oprichting met twee zetels in de Rotterdamse gemeenteraad kwam. Ook speelde hij een prominente rol in het Telewerken voor gehandicapten, wat leidde tot het winnen van de Telewerkprijs Nederland.
Een aantal jaren geleden kreeg hij hevige last met onregelmatig en zeer pijnlijk plassen. In het slot van zijn boek, geschreven door auteur en uitgever Gerhardt Mulder, zegt Willem Kruk over zijn ziekte: ,,Eindelijk in goede handen, dacht ik, toen ik met uroloog dr. Verhagen kennis maakte. Terwijl ik in de spreekkamer op hem wachtte kwam een vrouwelijke assistente bij me staan. ‘Meneer Kruk, u hebt prostaatkanker.’
Dat kunt u niet weten, u hebt me helemaal nog niet onderzocht’, brieste ik ontdaan.
‘Maar een psa-waarde 144, geeft als indicatie dat u prostaatkanker hebt,’ sprak zei resoluut. Dit werd me dus ondubbelzinnig en zo maar als terloops door een vrouwelijke uroloog verteld…’’.
Afscheid van mezelf, ISNB 9-789079-298600, 202 pagina’s, prijs 17,50 euro, gerhardt@showroom.nl, uitgeverij Meneer de Uil, tel. 010 – 4810152.